Voormalige Google-baas bouwt kamikaze-drones voor oorlog Oekraïne

© Unsplash

Voormalige Google-baas bouwt kamikaze-drones voor oorlog Oekraïne
29 januari om 16:01

Voormalig Google-CEO Eric Schmidt is een nieuwe startup begonnen, waarbij hij goedkope drones maakt die het Oekraïense leger kan inzetten om doelwitten te bombarderen

De nieuwe startup heet 'White Stork', oftewel 'Witte Ooievaar'. Het is een duidelijke verwijzing naar Oekraïne, waar de ooievaar de nationale vogel is.

De drones worden bepakt met sensoren en explosieven, waarna ze met behulp van kunstmatige intelligentie hun doelwit weten te vinden. Die AI-tracking moet ook werken als draadloze signalen worden verstoord, omdat de drone zelfstandig weet te opereren.

De apparaten zijn relatief goedkoop voor wat ze doen, met een prijskaartje van 400 dollar per stuk. Schmidt vertelde eerder al eens aan The Wall Street Journal dat die lage prijs belangrijk is: Oekraïne dreigt de drone-strijd tegen Rusland te verliezen, omdat het aanvallende land meer kan investeren. Door kosten laag te houden, kan het land weerstand bieden tegen een lager budget.

Ook voor de VS

Het droneproject heeft nog een doel: Schmidt hoopt een alternatief te bouwen voor grote Chinese dronebedrijven. Ook het Amerikaanse leger zou interesse hebben in drones die in eigen land zijn gemaakt, vooral zolang China een mogelijke tegenstander kan zijn in toekomstige oorlogsvoering.