©Kia

Kia stelt concurrent voor Tesla Model 3 uit

Kia stelt concurrent voor Tesla Model 3 uit

29 januari - 23:11 Laatste update: 30 januari - 21:43

Kia brengt zijn elektrische sedan EV4 dit jaar niet meer op de markt. De Zuid-Koreaanse autofabrikant neemt meer tijd om van de EV4 een geduchte rivaal van onder meer de Tesla Model 3 te maken.

De compacte EV4 maakt net als de nieuwe EV3 en EV5 onderdeel uit van een reeks elektrische Kia's van tussen ongeveer 33.000 en 48.000 euro. De EV4 werd afgelopen najaar als concept getoond naast de kleine SUV's EV3 en EV5. De Zuid-Koreaanse fabrikant zei met deze modellen de 'adoptie van elektrische auto's te versnellen'. De verwachting was dat de EV4 na de komst van de EV3 ook nog voor het einde van 2024 zou verschijnen. Maar de ontwikkeling van de sedan neemt meer tijd in beslag, erkent een Kia-topman.

'Reageren op de markt'

Kia-vicepresident Woo-Jeong Joo zei tijdens een briefing met Zuid-Koreanse media dat de EV4 pas begin 2025 op de markt komt. Hij wilde niet specifiek op de reden ingaan, maar zei wel dat zijn bedrijf 'flexibel wil reageren' op veranderingen in de markt. Mogelijk heeft Kia meer tijd nodig om de EV4 competitiever te maken, gezien de stevige concurrentie van partijen als Tesla en BYD.

"We zijn vastbesloten om deze drie modellen succesvol te maken", aldus Woo-Jeong Joo over de EV3, EV4 en EV5. De EV4 moet een rivaal voor de Tesla Model 3 worden en is volgens Kia een 'geheel nieuw type sedan dat symbool staat voor innovatie'.

Sportief uiterlijk

De Kia EV4 heeft een sportief uiterlijk met onder meer een lange neus en een verlengd silhouet, waarbij de carrosserielijn achter de achterwielen taps toeloopt, wat zorgt voor een betere aerodynamica. 

Binnenin beschikt de auto over dubbele schermen, en een uitschuifbaar touchscreen voor zaken als de airco en verwarming. Ook heeft de EV4 zogeheten ‘mind modes’ om de binnenverlichting een bepaalde sfeer te geven. 

Kia EV3 wel binnenkort te koop

De kleine elektrische SUV EV3 komt wel dit jaar nog op de markt. De auto staat volgens Kia in het vierde kwartaal bij de Nederlandse dealers.

De EV3 is te zien als een concurrent van onder meer de Volvo EX30 en de Peugeot e-2008 en gaat ongeveer 33.000 euro kosten. De exacte prijzen volgen binnenkort. Kia heeft de ambitie om tegen 2026 jaarlijks 1 miljoen EV’s verkopen en tegen 2030 moet dat aantal zijn gegroeid naar 1,6 miljoen per jaar.

Lees meer nieuws over elektrische auto's en mis niks met onze nieuwsbrief.