©Neuralink

Eerste mens heeft hersenchip van Elon Musk-bedrijf Neuralink: 'Herstelt goed'

Eerste mens heeft hersenchip van Elon Musk-bedrijf Neuralink: 'Herstelt goed'

30 januari - 01:46 Laatste update: 01:54

Het bedrijf Neuralink van Elon Musk heeft voor het eerst zijn hersenimplantaat in het brein van een mens aangebracht. Ook heeft Musk de nieuwe productnaam van de hersenchip van de startup onthuld.

De patiënt die zondag een implantaat van Neuralink kreeg 'herstelt goed', meldt Elon Musk in een post op X. "De eerste resultaten laten veelbelovende detectie van neuronenpieken zien", aldus de baas van Tesla en SpaceX. Neuralink begon afgelopen najaar met het rekruteren van patiënten voor zijn eerste klinische proeven bij mensen. Het bedrijf heeft daar toestemming voor gekregen van de Amerikaanse toezichthouder FDA.

Neuralink ontwikkelt een breinimplantaat met als eerste doel mensen met een ernstige verlamming te helpen om met alleen hersensignalen te communiceren of apparaten te bedienen. Het eerste product van de startup heet 'Telepathy', maakte Musk bekend. 

Typen door te denken

Het is uiteindelijk de bedoeling om patiënten met ernstige ziekten, zoals ALS, te laten communiceren doordat ze met hun gedachten kunnen typen. "Stel je voor dat Stephen Hawking sneller zou kunnen praten dan een veilingmeester", aldus Musk. De eerste klinische proef op een mens is één stap in de lange weg om dat doel te bereiken. 

Hoeveel mensen er deelnemen aan de proeven van Neuralink, is niet bekendgemaakt. Eerder bleek dat er duizenden aanmeldingen waren.

Omstreden dierproeven

Neuralink lag de afgelopen jaren meermaals onder vuur vanwege zijn experimenten met dieren. Er werden 155 operaties uitgevoerd op allerlei dieren, van apen tot varkens. Dat ging ook regelmatig mis. Een groot aantal dieren zou voortijdig zijn overleden bij de proeven. Neuralink bevestigde in 2022 dat meerdere dieren geëuthanaseerd werden. 

Lees meer nieuws over technologie, en mis niks met onze nieuwsbrief.