© Bing

Robots krijgen even gevoelige handen als mensen: 'Veel meer taken mogelijk'

Robots krijgen even gevoelige handen als mensen: 'Veel meer taken mogelijk'

30 januari - 22:37 Laatste update: 23:25

Wetenschappers hebben een robot-vingertop ontwikkeld die even gevoelig is als die van de mens. Dat moet het mogelijk maken om veel meer taken uit te voeren in de echte wereld, zoals een ei vasthouden zonder dat het breekt. Maar ook mensen met protheses kunnen baat hebben bij deze technologie.

De nieuwe robotische vinger kan braille lezen met 315 woorden per minuut. Daarbij haalde de robotvinger een nauwkeurigheid van bijna 90 procent. Dat is even nauwkeurig als een menselijke braillelezer, maar dubbel zo snel. Volgens de wetenschappers die de technologie ontwikkelden, is het systeem opschaalbaar. Binnenkort kunnen zulke robotvingers dus nog beter presteren.

De wetenschappers maakten bij de ontwikkeling van de technologie gebruik van op visie gebaseerde sensoren in de vingertop. Ook kunstmatige intelligentie speelde een rol. Met AI konden de onscherpe beelden die gemaakt werden door de snel bewegende vinger helder gemaakt worden, wat het mogelijk maakt om hoge snelheden te behalen. De onderzoekers publiceerden er over in het wetenschappelijke tijdschrift IEEE Robotics and Automation Letters

Toepassing voor mensen met prothese

Hoewel voor dit onderzoek alleen braille werd gebruikt om de effectiviteit van de vinger te toetsen, kan de technologie op een groot aantal manieren worden toegepast. Niet alleen robots, maar ook mensen met protheses zouden zo meer alledaagse taken kunnen doen die precisie vereisen. Dat is nu nog een groot probleem, voor zowel robots als mensen met een prothese.

De volgende stap, zeggen de onderzoekers, is om de technologie op te schalen. Momenteel bestaat het apparaat uit slechts één vinger. De onderzoekers willen een exemplaar bouwen dat zo groot is als een menselijke hand.

Lees meer over AI en abonneer je gratis op de Bright Nieuwsbrief.