©Unsplash

Musk loopt 55 miljard mis: rechter pakt bonus af – en status van rijkste man

Musk loopt 55 miljard mis: rechter pakt bonus af – en status van rijkste man

31 januari - 10:15

Al in 2018 kreeg Musk de recordbonus van 55 miljard dollar toegewezen, maar een aandeelhouder was tegen. De rechter nu ook, dus Musk krijgt een flinke tik op zijn portemonnee.

Zijn status als rijkste man ter wereld had Musk mede te danken aan de verbluffend hoge bonus. Net als het gros van Musks vermogen was ook die bonus geen letterlijk geldbedrag, maar een pakket aandelenopties met een waarde van inmiddels 55 miljard dollar, omdat de waarde van Tesla de afgelopen jaren enorm is gestegen. Musk kreeg die bonus in 2018 in zijn rol als topman van Tesla, als het autobedrijf bepaalde doelstellingen zou behalen.

Een van de aandeelhouders van Tesla vond de bonus echter zo buitensporig dat hij naar de rechter stapte. Die onderzocht de totstandkoming van de bonus, die wel gewoon door het bestuur van Tesla was goedgekeurd. Dé vraag was dan ook: heeft Musk het bestuur misleid om de enorme bonus te kunnen ontvangen?

Misleidende informatie

De rechter heeft nu dus bepaald dat de aandeelhouders niet volledig op de hoogte waren de plannen rond de miljardenbonus. Volgens de rechter zijn 'belangrijke punten' 'misleidend weggelaten' uit de informatie die de bestuursleden desijtds kregen. Bovendien waren veel bestuursleden vrienden, kennissen of zelfs familie van Musk. "Zij waren daar om met Musk samen te werken, niet om met hem te onderhandelen", aldus de rechter.

Door de beslissing van de rechter is Musk niet meer 's werelds rijkste man. Zij vermogen zakt naar een dikke 150 miljard dollar, nog steeds niet verkeerd maar niet genoeg voor de toppositie.

De rijkste man is nu waarschijnlijk Bernard Arnault, topman van LVMH, het moederbedrijf van luxemerken als Louis Vuitton, Hennessy, Moët en Marc Jacobs; Arnalt heeft een geschat vermogen van 179 miljard dollar. Musk-rivaal Jeff Bezos, de Amazon-oprichter, komt met een geschat vermogen van 177 miljard dollar nu op de tweede plaats. Microsoft-oprichter Bill Gates blijft met een vermogen van rond de 140 miljard op de vierde plaats staan.

Meer over Musk en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.