©Bloomberg

Zuckerberg tegen ouders: sorry voor mentale schade jongeren door social media

Zuckerberg tegen ouders: sorry voor mentale schade jongeren door social media

31 januari om 23:28
Laatste update: 1 februari om 00:00

Meta-baas Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden aan de ouders van kinderen die mentale schade hebben opgelopen door het gebruik van Facebook, Instagram en WhatsApp

Zuckerberg deed de uitspraak tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat. Die bijeenkomst werd houden omdat platforms als Instagram, TikTok, X en Snap volgens het Witte Huis en parlementsleden een 'verwoestende impact' op jonge gebruikers hebben. 

De congresleden haalden hard uit naar de socialmedia-bedrijven en strooiden met voorbeelden van de desastreuze gevolgen van hun apps, zoals pesten, chantage en verslaving. Uit een recent onderzoek bleek dat bijna de helft van de tieners last zegt te hebben van sociale media-verslaving.

Voor het blok gezet

Senator Josh Hawley vroeg Zuckerberg of hij zijn excuses wilde aanbieden aan de slachtoffers van de diensten van zijn bedrijf. Families van slachtoffers zaten op de publieke tribune achter hem. Zuckerberg draaide zich vervolgens naar hen toe. "Het spijt me voor alles wat jullie hebben meegemaakt", zei hij. "Daarom investeren we zoveel om ervoor te zorgen dat niemand dit meer hoeft mee te maken."

Zuckerberg beweerde vervolgens dat Meta 'voorop loopt' met tools gericht op de veiligheid van gebruikers. "Wat een onzin! Uw producten doden mensen," onderbrak een woedende Hawley hem. "Wilt u zich persoonlijk inzetten voor het vergoeden van de slachtoffers? U bent multimiljardair. U kunt met uw eigen geld een fonds voor slachtoffers opzetten. Met geld dat u heeft verdiend over de ruggen van de mensen die hier zitten. Doet u dat, ja of nee?"

Maar Zuckerberg wilde geen beloftes doen over een compensatie: "Senator, mijn werk is om goede tools te bouwen." "Nee, dus", concludeerde Hawley. 

Lees meer over sociale media, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.