©Unsplash

De beste Chromebooks Plus: sneller en toekomstbestendiger

De beste Chromebooks Plus: sneller en toekomstbestendiger

2 februari - 17:02 Laatste update: 17:09

Chromebooks hebben sinds een paar maanden ook Plus-modellen: krachtiger, met meer AI-functies en ze krijgen als eerste de nieuwste ChromeOS-functies. Dat maakt een Chromebook voor meer mensen het overwegen waard: dit vinden wij de beste modellen.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we dat 'beste' op onze ervaring en onze smaak. Dit keer: Chromebooks Plus, sinds oktober een nieuwe categorie in het aanbod van Google.

Die laptops zijn iets duurder, maar daarmee ook gegarandeerd capabeler, toekomstbestendiger en bovendien voorzien van meer functies, zoals AI-toepassingen en als eerste de nieuwste ChromeOS-updates en functies. Alle Plus-modellen hebben minstens 10 uur batterijduur en een scherpe 1080-webcam. Ook zijn ze krachtig genoeg voor extra krachtige functies in Photoshop web. Verder draaien Chromebooks natuurlijk alle Google-apps, Android-apps en kun je ook Microsoft 365 gebruiken.

Door die nadruk op de cloud, maar wel met de mogelijkheid om ook gewoon lokaal, offline te werken, is de Chromebook voor veel mensen een betere keuze dan Windows-laptops. Zulke laptops zijn wel krachtiger, maar gaan daardoor ook sneller leeg en zijn bovendien duurder. Dit vinden wij de beste Chromebook Plus-modellen van het moment:

Acer Chromebook Plus 514

Met zijn full-hd 14-inch ips-scherm is deze Acer prima geschikt voor allerlei soorten werk. Dit is een klassiek model laptop, wat je ook terugziet in de prijs: geen tablet-modus, geen 360-graden-scharnier. Wel is de bouwkwaliteit prima en kan je de laptop met één hand openen, wat ons betreft een vereiste voor een fijne laptop.

De Chromebook Plys 514 is er in twee uitvoeringen: met AMD Ryzen 3-chip en zonder touchscreen voor 479 euro en met AMD Ryzen 5-chip en mét touchscreen voor 549 euro. Dat tweede model raden we dan ook aan: je verdubbelt dan ook nog eens de SSD-opslag tot 256 GB. De batterij houdt het volgens Acer 12 uur vol op één lading, in de praktijk zal een werk- of schooldag zonder oplader lukken.

HP Chromebook Plus 15a

Deze HP is ook al zo'n klassiek werkpaard: met 15,6-inch heb je veel werkruimte – zoveel zelfs dat het toetsenbord plaats biedt aan een numeriek deel. Het full hd-scherm zelf is ook bijzonder: 144 Hz, waardoor alles op het scherm er stukken vloeiender uit ziet. Het is geen touchscreen: ook deze Chromebook wil vooral een klassieke laptop zijn.

Het geheel draait op een Intel Core i3-chip, die ook weer snel genoeg is voor de meeste taken die je op deze Chromebook Plus doet. En hoewel de batterijduur dus al minstens tien uur is, heb je met deze Chromebook helemaal weinig zorgen. Met HP Fast Charge laadt je 50 procent bij in slechts 45 minuten: in een paar minuten al een uurtje erbij. Met zijn gewicht van 1,73 kilo is deze HP ondanks zijn grote formaat vrij goed draagbaar. De HP Chromebook 15 kost 549 euro.

Lenovo Flex 5i

Lenovo experimenteert al jaren met flexibelere laptops, zodat je er meer mee kan doen. Deze 2-in-1 heeft het inmiddels bekende, flexibele Lenovo-scharnier waardoor je het scherm 360 graden kan omklappen. Omdat het 14-inch full hd-scherm touch heeft, heb je aan deze laptop dus ook een tablet. Maar de tussenvorm is minstens zo leuk: zet de laptop als een soort tentje neer, en je hebt een heerlijk scherm op om tafel wat mee te kijken, zonder dat toetsenbord en trackpad in de weg zitten – handig tijdens het eten bijvoorbeeld.

De Flex draait op een Intel Core i5-chip van de 12e generatie, heeft 8GB werkgeheugen en maar liefst 512 GB opslagruimte. Met 749 euro is het wel een duurdere Chromebook, maar hij is dus ook wat krachtiger en veelzijdiger. Zo werkt het touchscreen ook met de Lenovo USI Pen, waardoor het met bijvoorbeeld Photoshop Web ook een prima tekentablet is – zeker als je 'm in flexibele stand handig neerzet.

Lees meer koopadvies bij Bright Stuff.