©Google

google chromebook plus laptops chromeos chrome update

Google onthult Chromebook Plus: deze laptops krijgen sneller de nieuwste functies

2 oktober 2023 om 18:29

De ene Chromebook is de andere niet en om het kaf van het koren te scheiden, heeft Google vandaag een nieuw keurmerk aangekondigd. De nieuwe Chromebook Plus-modellen zijn krachtiger en krijgen als eerste de nieuwste ChromeOS-functies.

Chromebooks zijn vooral groot geworden door de betaalbare laptops die in het onderwijs worden gebruikt. De wet van de remmende voorsprong: die goedkopere modellen zijn minder geschikt voor nieuwe functies. Google komt nu met een onderscheid, met het nieuwe Chromebook Plus-keurmerk. Chromebooks met dat label zijn sneller, kunnen bijvoorbeeld nieuwe AI-functies aan en krijgen als eerste nieuwe mogelijkheden – een beetje zoals dat bij Google Pixel-telefoons en Android werkt.

De Chromebooks Plus-eisen zijn als volgt: minstens een Intel Core i3- of AMD Ryzen 7000-processor en 8GB werkgeheugen, minstens een 1080p-ips-scherm en 1080p-webcam met‌ Temporal Noise Reduction en minstens 128GB opslag. Die eisen komen bovenop de huidige eisen voor nieuwe Chromebooks, zoals de aanwezigheid van usb-c, WiFi 6 en een minimale batterijduur van 10 uur.

Nieuwe AI-functies voor Plus-laptops

Chromebook Plus-modellen krijgen toegang tot een aantal nieuwe AI-functies die deels op de laptop zelf worden verwerkt, en deels in de cloud. Het gaat bijvoorbeeld om de Magic Eraser in Google Foto's, die ook al op Pixel-telefoons en andere Android-apparaten zit. De gum-functie kan met AI mensen, dieren en voorwerpen heel overtuigend uit foto's weghalen.

Bij webcams wordt de beeldkwaliteit automatisch verbeterd en wordt automatisch noise-cancellation op de stem van de gebruiker toegepast, zodat achtergrondgeluid wordt weggedrukt. Ook nieuw is File Sync, waarbij de Chromebook automatisch bestanden van Google Drive offline opslaat zodat ze ook onderweg zonder internet beschikbaar zijn. De AI moet dan zorgen dat de juiste bestanden offline worden opgeslagen, zodat de beperkte opslag niet meteen volloopt.

Binnenkort krijgen Chromebook Plus-laptops ook de eerder getoonde AI-wallpapers, waarbij gebruikers zelf kunnen invoeren wat voor afbeelding zij op de achtergrond van hun computer willen zien. Ook wordt AI-schrijfassistent van Google ingebouwd, zodat die kan helpen met het schrijven van teksten. Verder worden Chromebooks Plus geleverd met drie maanden gratis Photoshop web, en de gamestreamingdienst GeForce Now.

Nieuwe Chromebook Plus-laptops

In totaal acht Chromebooks van Acer, ASUS, HP en Lenovo hebben het Chromebook Plus-keurmerk al ontvangen: elke fabrikant heeft er twee. Sommige van die Chromebooks zijn al langer beschikbaar: zo heeft de ASUS Chromebook CX34 van 723 euro het keurmerk gekregen, maar vermoedelijk verschijnt er een nieuwe versie met 'Plus' in de naam.

Acer komt met de Chromebook Plus 515 met 15,6-inch scherm en Intel-chips is er vanaf 499 euro, de 14-inch Acer Chromebook Plus 514 met AMD-chips is er vanaf 479 euro. HP komt ook met twee laptops in die formaten, beiden met minstens Intel Core i3-chip, voor nog onbekende prijs.

Lenovo brengt een reguliere 14-inch Chromebook uit met Intel Core i3-chip en een 14-inch Flip-variant met omslaand scherm en Intel Core i3-chip. Ook komt Lenovo met de 16-inch IdeaPad Gaming Chromebook Plus voor 599 euro.

Alle nieuwe Chromebook Plus-modellen verschijnen officieel op 8 oktober.

Lees meer nieuws over Google.