©Unsplash

Tesla roept 2,1 miljoen auto’s terug om grootte van lettertjes

Tesla roept 2,1 miljoen auto’s terug om grootte van lettertjes

3 februari - 12:50 Laatste update: 15:34

Een vrij bizarre fout van Tesla zorgt ervoor dat het maar liefst 2,19 miljoen auto’s moet terugroepen. Het heeft niets te maken met de fysieke remmen, de gordels of de autonome opties, maar er is een te klein lettertype gebruikt en dat is onveilig. Het gaat daarbij om de lettergrootte van het remwaarschuwingssysteem van Tesla

De letters zijn kleiner dan 3,2 millimeter en volgens de Amerikaanse Federal Motor Vehicle Safety Standards is dat te klein. De 2,19 miljoen Tesla’s hoeven gelukkig niet naar de garage, maar de auto krijgt een over-the-air-update. Toch heet het wel een recall. Waarom? Omdat het zorgt dat de chauffeur het niet zo snel ziet wanneer het opgelicht is, en dat vergroot de kans op een ongeluk, waardoor er zeker een bepaalde urgentie mee gemoeid is. 

Gevaarlijke waarschuwingslampjes

Er staat in de recall: “Op het instrumentenpaneel wordt een onjuist lettertype weergegeven voor de waarschuwingslampjes voor remmen, parkeren en het antiblokkeerremsysteem (ABS). Hierdoor voldoen deze voertuigen niet aan de vereisten van Federal Motor Vehicle Safety Standard nummer 105, "Hydraulische en elektrische remsystemen" en 135, "Remsystemen voor lichte voertuigen". 

Het betekent dat Tesla Model 3 gemaakt tussen 2017 en 2023, Tesla Model S gemaakt tussen 2012 en 2023, Tesla Model X gemaakt tussen 2016 en 2024 en Tesla Model Y gemaakt tussen 2019 en 2024 terug moeten, plus de Tesla Cybertruck uit 2024. Hieronder kun je het verschil zien tussen de twee. 

Softwarefix

Het is de tweede keer in een korte tijd dat er een softwarefix moest worden gestuurd naar de volledige vloot Tesla’s. In december werd er nog een probleem met het Autopilot-systeem vastgesteld waarvoor een update verscheen. Tesla-topman Elon Musk zal er niet heel druk mee doende zijn: die moest eerder deze week horen dat hij niet meer de rijkste man op aarde is, en wel omdat hij een bonus van Tesla is misgelopen à 55 miljard dollar. 

Lees meer nieuws over Tesla en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.