Sneeuwkettingen, winterbanden: wat moet er mee op wintersport?

Sneeuwkettingen, winterbanden: wat moet er mee op wintersport?

7 februari - 10:45

Voor een deel van Nederland begint de voorjaarsvakantie al bijna, maar nog steeds gaan we zonder sneeuwkettingen en soms zelfs zonder winterbanden naar de sneeuw. Hoe onverstandig is dat? 

Nadat we decennia lang alleen zomerbanden kenden, is de wissel naar winterbanden in Nederland in ieder geval onder leaserijders gemeengoed geworden. Of dat zinnig is of niet, ligt een beetje aan het gebruik van je auto. Ons weer is zo wisselvallig dat er in de winter net zoveel dagen lijken te zijn waarop reguliere banden beter presteren dan dagen waarop je winterband echt tot recht komt. 

Maar wie naar een wintersportgebied in bijvoorbeeld Oostenrijk of Italië rijdt, moet een stukje kritischer zijn. Een stukje glijden op een rechte weg is vaak minder desastreus dan glijden op een weg die met een paar graden omhoog loopt. Daarom is de wetgeving in de Alpenlanden ook een stuk strenger dan in Nederland als het om het schoeisel van je auto gaat. 

Verplicht bij wintersport

Eigenlijk geldt overal dat je geacht wordt om geschikte banden voor de omstandigheden te hebben. Wie naar een skipiste rijdt, ontkomt dan ook niet aan minimaal all weather banden, maar liever nog echte winterbanden die zich goed in de sneeuw vasthappen. In Duitsland zijn winterbanden verplicht in de winterperiode en wie dus richting de Alpen rijdt ontkomt alleen daarom al niet aan een setje winterbanden. 

Die bandjes zijn dus een no-brainer, maar hoe zit het met sneeuwkettingen? Die zijn zowel in Duitsland, Zwitserland als Italië verplicht in bepaalde gebieden of op specifieke wegen. Met een bord wordt aangegeven waar je sneeuwkettingen bij je hoort te hebben. Sinds enige tijd mag je in plaats van kettingen ook sneeuwsokken meenemen. Die zijn gemakkelijker aan te brengen, kleiner om mee te nemen en werken samen met je ABS en ESP. Als je nog geen sneeuwkettingen hebt, zouden we je dus sneeuwsokken aanraden voor de auto. 

Winterbanden zijn dus een must voor de sneeuwvakantie en sneeuwsokken een uitstekend idee. 

Meer over auto's en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.