Da's snel: Netflix maakt film over Amsterdamse Apple Store-gijzeling

©Apple

Da's snel: Netflix maakt film over Amsterdamse Apple Store-gijzeling
5 februari om 10:20

Netflix maakt een film over de gijzeling in de Amsterdamse Apple Store, deze maand pas twee jaar geleden. Het scenario wordt geschreven door veteraan Simon de Waal, bekend van alles van Baantjer tot Sleepers.

De on-Nederlandse gijzeling vond plaats op dinsdagavond 22 februari in de Apple Store aan het Amsterdamse Leidseplein. Rond half zes 's avonds kwam een man met wapens en explosieven de winkel in. Hij gijzelde toen één persoon, terwijl tientallen andere klanten bang in de winkel verstopt zaten. In de uren die volgden werden sommigen tijdens een bloedstollende politie-actie door de politie bevrijd. Uiteindelijk probeerde de dader nog te ontsnappen, maar werd door de politie aangereden, waar hij later aan overleed.

De ruim vijf uur durende gijzeling leent zich volgens Netflix voor een film, die binnenkort wordt opgenomen. Het scenario wordt geschreven door Simon de Waal, gespecialiseerd in dit soort misdaadverhalen – hij schreef alles van Baantjer, Spangen en Lek tot Bureau Raampoort, Het gouden uur en Sleepers. Regisseur van de film is Bobby Boermans, die onder andere afleveringen van Mocro Maffia maakte en eerder met De Waal samenwerkte.

Kritiek op juicekanalen

"Met deze film streven we naar een verhaal dat zowel oprecht als meeslepend is, en dat het publiek een realistisch beeld geeft van de ervaringen van de betrokkenen tijdende de vijf uur durende gijzeling", aldus regisseur Boermans. Hoofdrollen van de serie zijn voor Soufiane Moussouli, Marcel Hensema, Loes Haverkort, Louis Talpe en Emmanuel Ohene Boafo.

Tijdens de gijzeling werden soms schokkende beelden van gijzelaars live gedeeld door juicekanalen zoals die van Yvonne Coldeweijer. De politie heeft die kanalen al tijdens de gijzeling verzocht om daarmee te stoppen, omdat het tonen van zulke beelden tijdens een gijzeling natuurlijk gevaarlijk is. Coldeweijer zei naderhand wel spijt te hebben van het delen van die beelden. Het is nog niet bekend of dit aspect van het verhaal wordt uitgelicht.

Meer Netflix en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.