©OnePlus

OnePlus-topman 'Vier jaar Android-updates is genoeg, zeven is overdreven'

OnePlus-topman 'Vier jaar Android-updates is genoeg, zeven is overdreven'

6 februari - 11:46

OnePlus ziet geen reden om zijn telefoons meer dan vijf grote nieuwe Android-versies te geven. Tegen die tijd zijn de toestellen achterhaald, vindt een topman.

Google belooft inmiddels zeven jaar aan nieuwe Android-versies bij de nieuwste Pixel-telefoons, Samsung met de S24-lijn ook en Fairphone garandeert zelfs acht jaar aan updates vanaf het verschijnen van de Fairphone 5. OnePlus belooft voor de onlangs verschenen OnePlus 12 en 12R echter slechts vijf jaar aan Android-updates. En een prima aantal, verdedigt OnePlus-coo Kinder Liu tegenover Tom's Guide

"Het aanbieden van een langer software-updatebeleid gaat volledig aan het punt voorbij", aldus Liu. "Het is niet alleen het software-updatebeleid dat belangrijk is voor de gebruiker, het is ook de spreekvaardigheid van de gebruikerservaring van uw telefoon." Lui zegt in fraaie bewoording dat telefoons na een jaar of vier eigenlijk niet meer geschikt zijn voor de eisen die de nieuwste Android-versies stellen.

Telefoon als boterham

Liu haalt er een metafoor bij. "Stel je voor dat je telefoon een broodje is", aldus de operationeel topman. "Sommige fabrikanten zeggen nu dat de vulling van hun broodje - de software van hun telefoon - over zeven jaar nog steeds goed te eten zal zijn. Maar wat ze je niet vertellen is dat het brood van de sandwich - de gebruikerservaring - na vier jaar misschien beschimmeld is. Plots doet een beleid van zeven jaar software-update er niet toe, want de rest van je ervaring met de telefoon is verschrikkelijk."

Een stresstest van de keuringsdienst TÜV SUD, die jaren gebruik kan simuleren, wijst er volgens Liu ook op dat de OnePlus 12 en 12R voor vier jaar lang de OnePlus-slogan "fast and smooth" kunnen garanderen. De toestellen draaien op respectievelijk de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 en Snapdragon 8 Gen 2. Ook de Samsung Galaxy S23 draait op een Snapdragon 8 Gen 3, volgens Samsung is die chip kennelijk wel krachtig genoeg voor zeven jaar aan Android-updates.

Nieuw beleid nog best jong

Volgens Liu tonen verkoopgegevens van marktanalist Counterpoint Research echter dat de meeste gebruikers na vier jaar een nieuw toestel uitkiezen. OnePlus sluit zich bij dat gedrag aan, aldus de topman. Echter: het ruimere updatebeleid van andere telefoonmakers is pas van de afgelopen jaren, dus mogelijk sluit het consumentengedrag daar niet bij aan. Bovendien is bekend dat smartphones vaak worden doorgegeven aan familieleden. Vaak zijn dat kinderen of ouderen, die juist profiteren van de veiligheid van langere updates.

Meer Android -nieuws en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.