©Meta

Meta heeft van nepnieuws-fouten geleerd: AI moet heel duidelijk gelabeld worden

Meta heeft van nepnieuws-fouten geleerd: AI moet heel duidelijk gelabeld worden

6 februari - 17:36

Meta eist dat je door AI gegenereerde beelden duidelijk markeert op Instagram, Facebook en Threads. Het bedrijf werkt tevens aan de technologie om AI-content automatisch te herkennen. 

Als je een door AI gegenereerde afbeelding via de tools van Meta maakt, staat er automatisch 'Imagined with AI' bij. Meta zorgt er nu ook voor dat er een label komt te staan bij fotorealistische AI-afbeeldingen gemaakt via andere tools.

Dat wordt allereerst gedaan door in de metadata en naar de onzichtbare watermerken van deze afbeeldingen te kijken. Onder andere Google, OpenAI, Microsoft, Adobe en Midjourney voegen onzichtbare info toe aan hun gegenereerde afbeeldingen waar makkelijk een label aan gehangen kan worden.

Video en audio is lastiger

Omdat het voor gebruikers mogelijk is om deze onzichtbare info aan te passen, werkt Meta aan de technologie om AI-content automatisch te herkennen. Meta geeft daarnaast toe dat het herkennen van door AI gegenereerde video en audio moeilijker is, dus wordt de verantwoordelijkheid bij gebruikers gelegd. Als je video en audio uploadt dat via AI is gemaakt of is aangepast, moet je dat aangeven. Doe je dat niet, dan dreigt Meta met sancties.

Meta stort zich op AI

Opvallend is dat Meta zijn gebruikers steeds meer mogelijkheden biedt om met generatieve kunstmatige intelligentie aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door op Instagram Stories een foto uit te breiden en in de chatapps van het bedrijf stickers te genereren. Ook heeft Meta een eigen website waarop je fotorealistische afbeeldingen kunt genereren.

Lees meer over Meta of blijf op de hoogte via de gratis Bright Nieuwsbrief.