© Ikea

Ikea lanceert een AI-assistent: nooit meer naar de winkel?

Ikea lanceert een AI-assistent: nooit meer naar de winkel?

6 februari - 22:53 Laatste update: 23:14

De Zweedse meubelgigant Ikea heeft een eigen AI-assistent voor ChatGPT uitgebracht. De chatbot van Ikea kan je niet alleen helpen om producten uit te kiezen, maar ze ook visualiseren in een kamer.

De nieuwe virtuele assistent van Ikea kan je suggesties geven op maat, gebaseerd op een aantal factoren, zoals de omvang van een kamer, je budget en je persoonlijke stijl. Zelfs met je duurzaamheidsvoorkeuren houdt de AI-assistent rekening. Dat zegt Ingka Group, de holding waar de meeste winkels van Ikea onder vallen, in een persbericht

Verder kan de assistent gebruikt worden om na te kijken of producten beschikbaar zijn in bepaalde winkels. Nadat je de producten hebt gevonden, kan de AI meteen een checkout-link maken. De tool kan ook gebruikt worden om meer te weten te komen over een bepaalde Ikea-locatie, zoals de openingstijden.

Stuur een plaatje en de AI vult 'm in

Ikea's assistent kan ook voor je nagaan of een meubel in je huis van Ikea komt. Daarvoor maak je gewoon een foto van je meubel en stuur je die naar de chatbot.

Als je beschrijft hoe een kamer eruitziet, kan de assistent een interieur op maat ontwerpen en visualiseren. Bij het gegenereerde plaatje zegt de AI ook welke specifieke producten worden gebruikt.

Een voorbeeld van een afbeelding die de Ikea-assistent kan genereren:

Wanneer kun jij dit gebruiken?

Voorlopig kan je de tool nog niet in Nederland gebruiken. De assistent is momenteel nog alleen in de Verenigde Staten beschikbaar in de nieuwe GPT Store van ChatGPT-maker OpenAI. Ingka Group zegt wel dat de tool later dit jaar in meer landen beschikbaar komt.

De woonwinkelreus noemt zijn nieuwe AI Assistant 'een doorlopend initiatief en de voortzetting van een reis die erop gericht is de winkelervaring te verrijken'.

Meer nieuws over Ikea, en abonneer je op de nieuwsbrief van Bright