© Unsplash

Loodgieters moeten naar pijpen Google dansen: advertenties zijn nu verboden

Loodgieters moeten naar pijpen Google dansen: advertenties zijn nu verboden

7 februari - 14:50 Laatste update: 14:53

Zoekbedrijf Google legt advertenties van loodgieters aan banden: de vakmannen mogen niet langer reclame maken via het bedrijf, nadat er veel meldingen van malafide partijen binnenkwamen.

De nieuwe regel geldt zowel voor zogeheten cowboys als voor legitieme loodgietersbedrijven: niemand mag nog via Google Ads reclame maken.

"We hebben in februari 2024 ons beleid rond verboden bedrijven in Google Ads bijgewerkt", leest een verklaring van het bedrijf. "Loodgieter-reclames worden voortaan in Nederland geweerd. Hier beginnen we op 22 februari 2024 mee."

Malafide loodgieters

Hoewel ook legitieme loodgieters bij de zoekmachine konden adverteren, ontving de zoekreus al langere tijd klachten over malafide partijen. Door Google te betalen stonden ze bovenaan de zoekresultaten bij woorden als 'loodgieter'. Vaak ging het om oplichters die bijvoorbeeld torenhoge prijzen rekenden voor spoedklussen.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) was volgens RTL Nieuws al langer in gesprek met Google over de oplichtpraktijken bij loodgieters. Er werd gezocht naar een oplossing waarbij eerlijke loodgietersbedrijven konden blijven adverteren, maar die is tot dusver niet gevonden.