© Unsplash/CC BY-SA 2.0

Britten kopen weinig elektrische auto's: 'Dat is de schuld van Rowan Atkinson'

Britten kopen weinig elektrische auto's: 'Dat is de schuld van Rowan Atkinson'

7 februari - 21:06 Laatste update: 23:55

De verkoop van elektrische auto’s in het Verenigd Koninkrijk komt erg traag op gang. In een rapport wordt deels met de vinger gewezen naar Mr. Bean-acteur Rowan Atkinson.

Het Verenigd Koninkrijk is van plan om tegen 2035 te stoppen met de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor. In de plaats moeten elektrische auto’s komen. Maar volgens het Hogerhuis gebeurt dat nog niet snel genoeg. 

Kritisch opiniestuk

Dat komt deels door een opiniestuk dat Rowan Atkinson, bekend van onder andere Mr Bean, vorig jaar in The Guardian publiceerde. Dat beweert althans de denktank Green Alliance in een rapport dat is voorgelegd aan de parlementaire commissie Milieu en Klimaatverandering. 

De acteur was in dat artikel behoorlijk kritisch over EV's. Hij schreef, na aanvankelijk fan te zijn geweest, zich 'in toenemende mate gedupeerd' te voelen en bekritiseerde de geforceerde snelle transitie naar elektrisch rijden. Ook deed hij een aantal omstreden uitspraken over de productie van EV's en accu's. Het opiniestuk kreeg zowel bijval als kritiek. The Guardian kwam vervolgens zelf met een fact-check over 'waarom Atkinson mis zit over elektrisch rijden'.

Prijzen en laadpalen

Volgens Green Alliance had het artikel een negatieve impact op de publieke opinie rond elektrische auto’s. Ook leden van de commissie Milieu en Klimaatverandering zelf deelden die mening, meldt The Telegraph.

Er zijn ook andere zaken die een negatieve impact hebben op de EV-verkoop, stelt het rapport. Het gaat onder andere om de relatief hoge prijzen van elektrische auto's en een infrastructuur die er nog niet volledig aan is aangepast. Ook legt de denktank deels de schuld bij de overheid, die niet duidelijk en consistent genoeg zou communiceren over EV’s.

De Nederlandse overheid wil dat nieuwe personenauto's die in 2030 op de markt komen volledig elektrisch zijn. De auto's rijden dan op elektriciteit uit een batterij, waterstof-brandstofcel of zonnepanelen.

Lees meer over elektrische auto's, en blijf op de hoogte met de nieuwsbrief van Bright.