©Ford

Ford schrapt handige parkeerfunctie uit auto's om geld te besparen

Ford schrapt handige parkeerfunctie uit auto's om geld te besparen

7 februari - 22:15

Ford moet flink bezuinigen en probeert op allerlei nieuwe manieren geld te besparen. De bezuinigingen hebben nu ook gevolgen voor het ontwerp van auto's en voor sommige rijhulpfuncties. Zo verdwijnt de functie voor automatisch fileparkeren.

Waar concurrenten als Tesla alsmaar meer functies blijven toevoegen aan hun auto's, zet Ford nu noodgedwongen een stap in de andere richting: het schrapt minstens een van zijn rijhulpfuncties. Ford heeft al jaren een geautomatiseerde stuurfunctie die je helpt met fileparkeren. Daarmee kun je makkelijker in of uit krappe parkeerplaatsen komen. Maar de functie zit straks niet meer in nieuwe Ford-auto's als onderdeel van de bezuinigingsoperatie. 

"Dit bespaart ons 60 dollar per auto", zei Ford-topman Kumar Galhotra vandaag. Het komt neer op een besparing van pakweg 10 miljoen dollar per jaar. Dat terwijl Ford in totaal voor 2 miljard dollar moet bezuinigen.

'Mensen gebruiken het niet'

De functie voor automatisch fileparkeren werd volgens Ford weinig gebruikt. Dat zou blijken uit de real-time data van de auto's.

"Voertuigdata zijn erg belangrijk, omdat ze ons helpen te zien wat we leveren, of de klanten er nu gebruik van maken of niet. Een voorbeeld is een automatische parkeerfunctie waarmee de klant automatisch parallel kan parkeren. Er zijn maar heel weinig mensen die het gebruiken, dus we kunnen die functie verwijderen", aldus Galhotra. 

Meest stressvolle rij-activiteit

Ford voegde het onderdeel van het pakket Active Park Assist ruim tien jaar geleden toe zijn auto's. Uit onderzoeken van de Amerikaanse MIT-universiteit bleek eerder dat automobilisten fileparkeren een van de meest stressvolle rij-activiteiten vinden.

Lees meer auto-nieuws en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.