© Unsplash

Zo wil Google je straks beschermen tegen apps van oplichters

Zo wil Google je straks beschermen tegen apps van oplichters

8 februari - 17:14

Een nieuw initiatief van Google moet het oplichters lastiger maken om foute apps op je Android-telefoon te installeren.

Het initiatief wordt op het moment door de techreus getest in Singapore, maar kan als dit goed uitpakt ook naar de rest van de wereld worden uitgerold.

Bij de test analyseert Android de apps die gebruikers buiten de Play Store proberen te installeren. Blijkt dat deze apps om toestemming vragen om op bepaalde manieren je besturingssysteem uit te lezen, dan wordt de installatie automatisch geblokkeerd.

Die toestemmingen worden door fraude-apps vaak misbruikt om mee te loeren op je telefoon. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld eenmalige verificatiecodes herkennen en snel naar een cybercrimineel sturen, die daarmee inbreekt op je online accounts.

Uit onderzoek van Google blijkt dat 95 procent van dit soort apps buiten de Play Store werd geïnstalleerd. Door op dit front strenger te controleren wat apps doen, hoopt het bedrijf fraudeurs het leven lastiger te maken.

Zien of apps onterecht last hebben

Het is nu afwachten hoe de maatregel in de praktijk zal werken. In het ergste geval wordt de installatie van legitieme apps ook lastiger gemaakt omdat ze toevallig bepaalde toestemmingen vragen van gebruikers. De pilot in Singapore moet in de komende maanden dat gaan uitwijzen.

Google roept ontwikkelaars die onterecht zijn getroffen door de nieuwe maatregel op om de nieuwe beleidsregels te lezen. Daarin moet staan hoe ze hun apps in lijn met Googles beveiliging kunnen bouwen.

Lees meer over Android en abonneer op onze gratis nieuwsbrief.