©Viaplay

Nóg een grote partij wil de Formule 1 gaan streamen in Nederland

Nóg een grote partij wil de Formule 1 gaan streamen in Nederland

9 februari - 22:41 Laatste update: 23:12

Viaplay hoopt ook na dit jaar de Formule 1 in Nederland uit te zenden, maar de streamingdienst moet het in de strijd om de F1-uitzendrechten opnemen tegen steeds meer partijen. Naast Ziggo en Canal+ probeert nu ook een groot mediabedrijf de uitzendrechten binnen te halen.

RTL Nederland gaat een poging doen om de uitzendrechten van de Formule 1 te bemachtigen, meldt GPBlog. "We hebben een oriënterend gesprek gehad en bekijken de opties", aldus RTL. CEO Sven Sauvé is betrokken bij de onderhandelingen. RTL wil de Formule 1 onder meer gaan uitzenden via zijn streamingdienst Videoland.

Intussen is Talpa afgehaakt in de biedingsstrijd, liet sportmarketeer Chris Woerts vrijdagavond weten. "Ik ben er voor Talpa geweest. Wij trekken ons terug. Dat is niet terug te verdienen voor een partij als Talpa", aldus Woerts tegen GPBlog. 

Hoeveel kosten de F1-uitzendrechten?

Woerts verwacht dat het hoogste bod zal uitkomen tussen 40 en 45 miljoen euro per jaar. Dat is een grote stijging, want Viaplay betaalde naar verluidt ruim 30 miljoen per jaar. 

Eerder lekten al de andere namen uit van grote bedrijven die azen op de Nederlandse Formule 1-rechten: Ziggo, ESPN en Canal+. Van die drie ziet Woerts ESPN, dat onderdeel is van Disney, 'niet als serieuze kandidaat'. "Ze hebben al zoveel voetbalrechten in Nederland." De Franse mediareus Canal+ kan het volgens hem wel betalen.

Belangrijk voor Ziggo 

Niet alleen voor Viaplay staat er veel op het spel, ook voor Ziggo. De provider heeft steeds meer last van de concurrentie van glasvezel-internet, vooral van de grote rivaal KPN. Met een Formule 1-aanbod kan Ziggo weer nieuwe abonnees lokken. "Maar voor Viaplay is het de enige overlevingskans. Ze gaan daarom tot het uiterste", aldus Woerts. 

De Zweedse streamingdienst denkt zelfs zonder de Formule 1 nog een toekomst in Nederland te hebben. Viaplay bezit meer sportrechten in ons land, zoals de Premier League, de Bundesliga, darts en hockey.  

Techreuzen

Woerts sluit ook niet uit dat de techreuzen Amazon en Apple zich later nog kunnen mengen in de strijd, omdat die bedrijven ook steeds meer investeren in sportrechten voor hun streamingdiensten. Maar dan moeten ze wel snel zijn, want half maart zou al duidelijk worden wie de Formule 1 vanaf 2025 in Nederland mag uitzenden.

Lees meer nieuws over streamingdiensten en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.