©Viaplay

Viaplay gaat ook zónder de Formule 1 door in Nederland

Viaplay gaat ook zónder de Formule 1 door in Nederland

8 februari om 23:09
Laatste update: 9 februari om 23:08

De Nederlandse topman van Viaplay zegt dat de streamingdienst gewoon doorgaat in ons land als het bedrijf de uitzendrechten van de Formule 1 na dit jaar kwijtraakt. 

Viaplay zendt dit jaar nog de Formule 1 in Nederland uit, maar of dat volgend jaar ook zo is, dat is de grote vraag. De biedingsstrijd over de uitzendrechten is begonnen en de komende maanden wordt duidelijk of Viaplay als winnaar uit de bus komt, of een van de andere partijen, zoals Ziggo en Canal+. Als Viaplay de F1-rechten niet binnenhaalt, wil het bedrijf toch doorgaan in Nederland, zegt de Nederlandse Viaplay-baas Roger Lodewick in een interview met GPBlog.  

"Ik heb goede hoop dat we door kunnen gaan met de Formule 1. Dat is puur gebaseerd op het feit dat het belangrijk voor ons is en dat we het willen behouden. Je weet het nooit helemaal zeker, want de rechten kosten geen vast bedrag. De hoogste bieder wint en je weet niet hoeveel iedereen biedt", aldus Lodewick. Deze week kwam naar buiten dat ook RTL wil bieden op de Formule 1-rechten.

'Meer dan de Formule 1'

Als Viaplay de F1-rechten kwijtraakt, ziet Lodewick toch een toekomst voor de streamingdienst in ons land. "Viaplay is meer dan Formule 1. Mochten we de rechten verliezen, dan moeten we kijken naar sporten waarop we ons dan kunnen focussen. Ziggo is ook de Formule 1 kwijtgeraakt en is doorgegaan met andere sportpakketten."

Viaplay kan nog enkele jaren buitenlands voetbal uitzenden in Nederland. De dienst heeft de uitzendrechten van de Engelse Premier League nog tot en met 2028 en die van de Duitse Bundesliga tot en met 2029. Daarnaast heeft de streamer de rechten van onder meer darts en hockey.

Beeldkwaliteit verbeteren?

Het team van presentatoren en commentatoren blijft hetzelfde, zegt Lodewick. "Het team dat Viaplay voor de Formule 1 heeft, doet het ontzettend goed. Mensen moeten nou eenmaal wennen aan verandering." Hij wil wel kijken of er nog iets valt te verbeteren aan de beeldkwaliteit. "Wat mensen geregeld vragen is of we de beeldkwaliteit kunnen upgraden. Ik wil heel snel kijken wat daarin mogelijk is. En als het kan, wanneer het kan." 

Maar de stap naar 4K staat bij Viaplay voorlopig nog niet op de planning. Wel is de streamingdienst volgens TotaalTV van plan om in de tweede helft van dit jaar voor het eerst publiek toe te laten bij zijn studioprogramma’s, wat voor meer sfeer moet zorgen.

Viaplay stopt deze maand met zijn lineaire tv-kanaal Viaplay Xtra, waarna de uitzendingen alleen via streaming zijn te bekijken. De grote Nederlandse providers, zoals KPN, Ziggo, Delta en Odido, denken niet dat dit voor al te grote problemen zal zorgen. 

Klantenservice

Volgens Lodewick komen er tegenwoordig nog maar weinig klachten binnen over haperende streams en andere technische problemen. Daar had Viaplay met name in 2022 veel last van. "Als ik kijk naar het aantal klachten dat bij de klantenservice binnenkomt, is dit echt miniem. Daarvan zijn technische klachten echt een heel klein deel. Natuurlijk is elke klacht er één te veel en bij elk bedrijf gaat wel eens iets mis. Maar als twee mensen op X iets zeggen, wordt dat weer versterkt. Wat we niet goed hebben gedaan, is het naar buiten toe treden."

Ondanks de financiële problemen voor de Zweedse Viaplay Group zou het met de Nederlandse tak wel goed gaan, al doet het bedrijf geen uitspraken over het huidige aantal Nederlandse abonnees. Lodewick: "Ik ben ervan overtuigd dat we in de landen waar we doorgaan, een hele gezonde toekomst hebben."

Lees meer nieuws over Viaplay en blijft op de hoogte met onze nieuwsbrief.