©Babboe

Krak: Babboe-bakfietsen breken veelvuldig doormidden

Krak: Babboe-bakfietsen breken veelvuldig doormidden

10 februari - 09:45

Bakfietsfabrikant Babboe heeft problemen: zijn fietsen breken steeds vaker. Als één van de bekendste bakfietsmerken van Nederland gaat het al snel om veel fietsen die doormidden breken. De NVWA is een onderzoek gestart.

Babboe maakt bakfietsen die vaak worden gebruikt om kinderen te vervoeren en die breuk is dan ook erg gevaarlijk: ook voor de fietsende ouders/verzorgers. Tegen RTLNieuws doen oud-medewerkers een boekje open over de problematiek, omdat zij bang zijn dat het een keer goed fout gaat. Het medium zelf is ook nog met tien ouders in gesprek gegaan bij wie het frame zomaar brak tijdens het rijden.

Brekende Babboe's

Babboe heeft eerder problemen erkend met het frame, zo blijkt uit het feit dat er al eerder een terugroepactie was. Maar dat is inmiddels alweer drie jaar geleden en de oplossing die toen werd bedacht is onvoldoende effectief. Ex-medewerkers menen dat Babboe nalatig is en te weinig doet om dit probleem op te lossen. Eén van hen stelt zelfs dat het verbazingwekkend is dat er nog geen doden zijn gevallen.

Het frame scheurt en breekt uiteindelijk, omdat de constructie niet goed is. Dat geldt niet alleen voor de Babboe City, want ook de driewieler Curve kampt met de problemen. De reden dat het zo hoog wordt opgenomen is onder andere omdat kleine kinderen in een bakfiets sowieso al kwetsbaarder zijn in het verkeer. Bovendien gaat het ook vaak om bakfietsen die heel recent nog bij Babboe zijn geweest voor het onderhoud. 

Heb je een Babboe-bakfiets, check dan regelmatig hoe het frame eruitziet en of er geen oneffenheden zijn. Helaas is er verder niet veel dat je kunt doen, behalve bijvoorbeeld hobbels zoals stoepen vermijden. Mocht je iets vreemds opmerken, dan wordt aangeraden om niet alleen naar Babboe te stappen, maar ook naar de NVWA: dat doet onderzoek naar dit gevaarlijke fenomeen. 

Framebreuk

Babboe zelf geeft tegen RTL aan dat het zich niet herkent in het geschetste beeld en dat slechts 0,022 procent van de Babboe Curve-fietsen problemen heeft, gebaseerd op het aantal meldingen van haarscheur of framebreuk in twee jaar tijd (minder dan 20 meldingen op 50.000 verkochte fietsen). Opvallend is dat Babboe niet zo’n zelfde statement geeft over de City-bakfiets, alleen dat de eerdere terugroepactie is afgerond. De NVWA schijnt in de afrondende fase te zijn van zijn onderzoek, dus waarschijnlijk wordt er snel meer bekend over de door tweeën brekende fietsen en de rol van Babboe hierin.

Lees meer over e-bikes en download onze Bright-app.