Binnenkort kan Windows 11 je stem nabootsen

© Unsplash

Binnenkort kan Windows 11 je stem nabootsen
11 februari om 11:00

Microsoft werkt aan ‘Speak For Me’, een feature voor Windows 11 waarmee je jouw stem kan laten nabootsen. Hoewel Speak For Me nog niet functioneel is, lijkt de kans reëel dat de feature eraan zit te komen.

Speak For Me werd voor het eerst gevonden in de Windows 11 Insider Preview Build 26052 voor ontwikkelaars. Het wordt niet vermeld in de officiële lijst van veranderingen, maar werd door gewiekste gebruikers ontdekt. Hoewel Speak For Me nog niet werkt, bestaat er wel al een instellingenpagina en een beschrijving.

Volgens die beschrijving is Speak For Me een manier om je stem te laten nabootsen door Windows 11. Wanneer je iets intypt, zal de OS de tekst kunnen lezen in jouw stem in plaats van een generische robotische stem. Als je dat niet wil, kan je ook een gepersonaliseerde stemavatar maken die niet hetzelfde klinkt als jij. 

De feature zelf bestaat echter nog niet. Ook de links naar uitleg over Speak For Me binnen de Windows 11 Insider Preview Build 26052 werken nog niet. Uit de instellingen blijkt wel dat er al een toetsenbord-shortcut bestaat. Je zal Speak For Me kunnen gebruiken door de Windows-toets, Control en T in te drukken. 

Voor mensen met beperkingen

Speak For Me zal vooral handig zijn voor mensen met een spraakgebrek of mensen die helemaal niet kunnen praten. Ook als je keelpijn hebt of simpelweg even niet kan praten, zal de mogelijkheid handig zijn. 

Tot nu toe is nog niet bekend wanneer Speak For Me eraan komt. Vorig jaar bracht Apple al een gelijkaardige feature uit, genaamd Personal Voice. Ook bij Apple is het vooral de bedoeling dat gebruikers met beperkingen makkelijker kunnen spreken.

Lees meer nieuws over Windows en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.