©Anduril

Amerikaanse marine laat onderwaterdrones met AI bouwen

Amerikaanse marine laat onderwaterdrones met AI bouwen

10 februari - 23:00

Onderwaterdrones die ook nog eens met AI worden aangestuurd: de Amerikaanse marine laat ze maken door het bedrijf Anduril. Het gaat om langeafstandsdrones die bijvoorbeeld vracht kunnen vervoeren, maar ook ‘maritieme dreiging’ kunnen detecteren. Het investeert hierin vooral omdat er spanningen heersen in de Indische Stille Oceaan. 

De marine wil graag wat duidelijker aanwezig zijn in de regio en zijn militaire bereik vergroten. Anduril maakt de Dive-LD, een onderwaterdrone die betaalbaar is en daardoor makkelijk op grote schaal gekocht en gelanceerd kan worden. Het kan worden ingezet om de zeebodem in kaart te brengen, om te surveilleren, om mijnen op te sporen en biedt onderzeese intelligentie die kan helpen de Amerikaanse marine een voorsprong te geven. 

Dive-LD

Op dit moment is Amerika qua defensie in het water helemaal niet zo groots aanwezig, wat komt omdat er nagenoeg geen onbemande onderwatervaartuigen bestaan die lange periodes onder water kunnen blijven en ook nog flink wat mee kunnen nemen qua vracht of gereedschappen. Daarom werd het een aanbesteding waaraan ook private bedrijven mee konden doen, en daaruit is nu Anduril gerold. Er was zelfs een ‘zwemwedstrijd’ waarbij de Dive-LD grondig werd getest. Men is overtuigd: “Dive-LD is het meest betrouwbare en flexibele autonome onderwatervaartuig dat nu verkrijgbaar is.”

Het is geen lichtgewicht-apparaat: het weegt een kleine 3 ton, maar is wel enorm stevig. Volgens de makers kan het maximaal 6000 meter diep gaan, wat praktisch is voor missies die met de zeebodem te maken hebben. Het gevaarte kan 10 dagen autonoom op missie. Zo is de Amerikaanse marine straks toch nog aanwezig, zonder dat het zelf hoeft te duiken.

Autonome onderzeedrones

De Verenigde Staten is niet het enige land dat in zee gaat met dit bedrijf: ook Australië heeft een contract gesloten voor het leveren van onderwatervaartuigen. Het gaat dan om extra grote autonome onderzeevaartuigen. Dit zijn een soort raket-achtige drones ter grootte van een lijnbus met veel mogelijkheden voor defensie, zoals in het kader van mijnen, onderzeese intelligentie en surveillance. 

De Nederlandse marine maakt ook gebruik van onderwaterdrones. Er is sinds een jaar een eigen team bij de Koninklijke Marine dat zich buigt over zowel autonome onderwatervaartuigen als op afstand bestuurbare vaartuigen. Zo varen ze onder andere in de jachthaven van Almere-Haven. Dit Advanced Search Equipment Team maakt gebruik van drones om bijvoorbeeld mijnen op te sporen of er alvast op uit te gaan om te kijken of een plek een goede landingsplek is. Daarnaast helpen ze ook bij vermissingen en ongelukken die zich op, in en rond het water voordoen. 

Lees meer over drones of schrijf je nu in op de nieuwsbrief van Bright.