©Unsplash

'Vision Pro heeft pas over vier generaties de ideale vorm', denkt men binnen Apple

'Vision Pro heeft pas over vier generaties de ideale vorm', denkt men binnen Apple

12 februari om 10:46

De eerste versie van de Vision Pro is verschenen en terwijl wij nog kennismaken met de mogelijkheden van de bril, denken ze bij Apple natuurlijk alweer verder vooruit. Intern zou Apple rekening houden met 'vier generaties' totdat de bril zijn ideale vorm bereikt.

De Vision Pro wordt ontvangen met waarderingen van 'toekomstvisie' tot 'duur speeltje', maar bijna unaniem spreken tech-recensenten van een overduidelijke eerste generatie. Nog lang niet alle toepassingen zijn verkend en de bril is vooral nog groot en duur. Ook binnen Apple zou men vinden dat de huidige bril nog niet de 'ideale vorm' heeft.

Het zou nog vier generaties duren voordat die vorm bereikt wordt, zou men denken binnen de Vision Products Group, de Apple-tak die de bril heeft ontwikkeld. Dat meldt de doorgaans goed ingelichte Mark Gurman van Bloomberg. Het bereiken van die ideale vorm duurde bij de iPhone, iPad en Apple Watch ook zo'n vier generaties.

Van niche naar mainstream

De evolutie van eerste versie naar 'ideale vorm' is bij de iPhone inderdaad duidelijk te zien. In 2013, vijf jaar na de introductie van de eerste iPhone, kwam Apple met de iPhone 4. Dat toestel had een vorm waar zelfs met de iPhones van vandaag nog op wordt teruggegrepen, met voor het eerste een gelamineerd scherm en de karakteristieke aluminium band rondom het toestel. Eerdere modellen van de iPhone gebruikten nog nog een deels plastic behuizing.

Het eerste 'ideale' model van de Apple Watch zal de Series 4 zijn geweest. Bij dat eerste echte herontwerp werd het horloge iets meer afgerond, met beduidend dunnere randen rondom het scherm. De chip werd sterk verbeterd, het aantal sensoren nam toe en ook de haptische feedback werd verbeterd. Bij de iPad had de vierde generatie een retina-scherm, een toekomstbestendige chip, als eerste een Lightning-aansluiting en meer kleine verbeteringen.

'Gaat iPad vervangen'

Apple-producten worden dus vaak jaar op jaar al verbeterd met kleine stapjes, maar krijgen na een aantal jaar vaak een nieuwe vorm. Het vermoeden is dat de Vision Pro dus dat zelfde pad zal volgen, met over een jaar of vier een versie die hopelijk kleiner en lichter is, met nog meer mogelijkheden voor een lagere prijs.

Volgens Gurman zal de Vision Pro op termijn vooral een bedreiging vormen voor de iPad. Dat apparaat wordt ook nu al vooral in en om het huis gebruikt, op vakantie en met name voor licht productieve toepassingen en op creatief gebied. Ook de Vision Pro is sterk op die punten. Gurman is echter wel streng wat betreft die productiviteit. "Het apparaat heeft zijn originele doel verloren en is nu een meer verwarrend onderdeel van het productaanbod van Apple", schrijft hij.

Wij hebben de Vision Pro ook al: we pakten 'm uitbreid uit, en vertellen je wat je er in Nederland allemaal mee kan – oh, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!