©Bright

Threads krijgt trending topics met 'verboden onderwerp' politiek, in strijd met X

Threads krijgt trending topics met 'verboden onderwerp' politiek, in strijd met X

13 februari - 10:27

Om de strijd met X aan te gaan komt Meta's Threads met trending topics. Daar wordt politiek wél een aangeraden onderwerp, terwijl het op je tijdlijn standaard wordt doodgezwegen.

'Laten we het gezellig houden', lijkt het voornemen van Threads. Gebruikers van de X-concurrent en Instagram viel al een tijdje op dat hun politiek getinte berichten weinig likes kregen. Een paar dagen geleden gaf Meta toe dat dit bewust beleid is: politieke content wordt standaard niet aangeraden op je tijdlijn.

Maar Meta is ook niet gek, en met de Amerikaanse verkiezingen voor de deur gaat Threads toch iets doen met politiek. Mark Zuckerberg kondigde trending topics aan, of zoals de versie van Threads heet: top topics. Natuurlijk geleend van grote concurrent X, waar trending topics al jaren de graadmeter zijn voor wat leeft. Menig krant en talkshow laat zich al jaren inspireren voor de onderwerpen die op X en voorheen Twitter hoog scoren.

Politiek wordt hét onderwerp dit jaar

Ook Threads krijgt nu dus zo'n functie, in eerste instantie alleen in de VS maar op termijn in meer landen en talen, schrijft Zuckerberg. Logisch ook, want 2024 wordt het grootste verkiezingsjaar in de recente geschiedenis. Kiezers gaan dit jaar naar de stembus in de VS, het VK, India, Rusland, Taiwan, Indonesië, Pakistan, Zuid-Afrika, Mexico, het Europees Parlement – in totaal zijn er zeker 64 verkiezingen dit jaar.

Je zal dan als Threads wel gek zijn als je politiek de rug toekeert. Het zal dit jaar één van de belangrijkste gespreksonderwerpen zijn in erg veel landen. Maar het is ook verstandig dat Threads het voorzichtig aan doet. Want het Meta weet ook: het is juist die politiek die een deel van de gebruikers uiteindelijk van X heeft verjaagd. Het constante gekibbel: gezellig is het niet.

Meta heeft wat dat betreft wel een aantal troefkaarten op zak. Het bedrijf heeft een veel groter team moderatoren dan X, dat het toezicht flink heeft wegbezuinigd. Dat wordt nu weer opgetuigd, maar alsnog heeft Meta er veel meer. Ook kunnen gebruikers makkelijk melding maken van berichten die niet in de haak zijn. Het bedrijf belooft in ieder geval dat het politieke trending topics, of top topics niet zal onderdrukken.

Meer Threads en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.