©Unsplash

Belangrijke ontwerper vertrekt na 32 jaar bij Apple: 'Onrust in het designteam'

Belangrijke ontwerper vertrekt na 32 jaar bij Apple: 'Onrust in het designteam'

14 februari - 01:07 Laatste update: 01:13

De ontwerper die het langst in dienst is van Apple, Bart Andre, vertrekt binnenkort bij de iPhone-maker. Andre, die al sinds 1992 voor Apple producten ontwerpt, gaat met pensioen. Na het vertrek van hoofd ontwerp Jony Ive in 2019 en meerdere topdesigners in de jaren daarna, raakt Apple opnieuw een invloedrijke ontwerper kwijt.

Andre trad in 1992 samen met Jony Ive in dienst bij Apple, vijf jaar voordat oprichter Steve Jobs terugkeerde als CEO bij het bedrijf. Andre was onder Ive een van de belangrijke managers in het designteam. Hij gaat binnenkort met pensioen, meldt Bloomberg. Zijn vertrek markeert een bijna volledige wisseling van de wacht bij de ontwerpafdeling van Apple. Andre is ook de Apple-medewerker met de meeste patenten op zijn naam.

Andre was een van de laatst overgebleven designers uit het Ive-tijdperk. Hij had een flinke invloed op de esthetiek van veel Apple-producten die de afgelopen dertig jaar zijn uitgebracht. 

Verwarring en besparingen

Het ontwerpteam wordt momenteel geleid door chief operating officer Jeff Williams. Die verandering heeft volgens Bloomberg de laatste tijd voor onrust onder de Apple-designers gezorgd. "Een operationeel persoon die toezicht houdt op een afdeling die zich bezighoudt met design en innovatie, heeft tot verwarring geleid bij de medewerkers", schrijft Bloomberg-journalist Mark Gurman, die vaker bronnen binnen Apple citeert.

Een andere reden voor de vermeende onrust onder de Apple-ontwerpers zijn de 'kostenbesparende maatregelen' die recent zijn doorgevoerd. Onder Ive zou het team meer 'verkennende projecten' hebben gedaan, die niet altijd direct resultaat opleverden. 

Exodus van topdesigners

Het kernteam van Jony Ive bestond meer dan tien jaar uit slechts zo'n twintig mensen. Na Ive's vertrek begon een uittocht van andere designers. Sommige gingen aan de slag bij Ive's startup LoveFrom. Volgens Bloomberg werken slechts een paar van het oude team nog bij Apple.

Lees meer nieuws over Apple en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.