© Unsplash

Doorbraak bij betere accu’s voor elektrische auto’s: zo verleng je de levensduur

Doorbraak bij betere accu’s voor elektrische auto’s: zo verleng je de levensduur

14 februari - 14:51

Er wordt steeds meer gekeken naar lithium-metaalbatterijen voor elektrische auto’s: deze accu’s beloven een dubbel zo lang bereik, maar hebben als groot nadeel dat ze snel hun capaciteit kwijtraken. Voor dat laatste probleem hebben onderzoekers nu wat gevonden.

Het is vrij simpel: je kunt de levensduur van een lithium-metaalbatterij verlengen door hem af en toe helemaal leeg te laten lopen en een paar uur niet aan te raken. Uit het onderzoek blijkt dat de accu’s hierna beter presteren en zelfs een beetje van hun eerder verloren capaciteit terugkrijgen.

"Deze verbeteringen kunnen worden ingezet door simpelweg de managementsoftware van een batterij te herprogrammeren", schrijven de onderzoekers. "dat kost niks en vereist geen extra apparatuur, materialen of productieprocessen."

Meer capaciteit

Veel apparaten gebruiken op dit moment nog lithium-ion-batterijen, die bestaan uit twee elektroden. Bij een lithium-metaalbatterij wordt gebruikgemaakt van een metaal dat tweemaal zoveel energie kan opslaan. 

Deze batterijen wegen ook minder, waardoor makers van elektrische auto’s er zeer in geïnteresseerd zijn: minder gewicht betekent ook een lichtere auto die met dezelfde stroom verder kan komen.

Lees meer over elektrische auto's en abonneer op onze gratis nieuwsbrief.