©Unsplash

Starlink van Elon Musk mag nu internet aanbieden in Gaza

Starlink van Elon Musk mag nu internet aanbieden in Gaza

14 februari - 19:15

SpaceX heeft van de Israëlische overheid een vergunning gekregen om zijn satelliet-internet Starlink aan te bieden in Israël en delen van de Gazastrook. 

SpaceX heeft van het Israëlische ministerie van Communicatie vandaag toestemming gekregen om ontvangers van zijn satellietinternetdienst te verkopen. Starlink mag onder andere gebruikt worden in een veldhospitaal in het zuiden van de Gazastrook. Dat veldhospitaal is opgezet door de Verenigde Arabische Emiraten.

Het bedrijf van Elon Musk is akkoord gegaan met een reeks maatregelen om te voorkomen dat Hamas toegang krijgt tot de dienst. Consumenten mogen de terminals van Starlink niet aanschaffen, dat blijft beperkt tot een lijst van door Israël goedgekeurde klanten. In Gaza valt momenteel regelmatig de toegang tot internet uit.

Starlink belangrijk in conflictgebieden

Starlink wordt steeds vaker in conflictgebieden ingezet om online te kunnen blijven in gebieden waar veel van de infrastructuur is vernietigd. Na de Russische invasie in Oekraïne was Starlink ook van levensbelang voor het Oekraïne leger en de overheden in het land. Maar eerder deze week zei de Oekraïense inlichtingendienst dat de Russische troepen inmiddels ook Starlink-terminals aan de frontlinie gebruiken.

SpaceX-baas Elon Musk deed de afgelopen maanden meermaals moeite om zijn bondgenootschap met Israël te laten zien. Zo bezocht hij het land in november. Tegelijkertijd kreeg de miljardair veel kritiek omdat zijn sociale platform X, voorheen Twitter, te weinig zou doen tegen antisemitische berichten.

Binnenkort wil SpaceX overigens bijna overal ter wereld 5G gaan aanbieden dankzij zijn nieuwe generatie Starlink-satellieten. De komende jaren krijgt Starlink er een grote concurrent bij in de vorm van het satellietnetwerk van Amazon.

Lees meer over Starlink en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.