©ULA

Amazon gaat strijd aan met Starlink: eerste Kuiper-satellieten gelanceerd

Amazon gaat strijd aan met Starlink: eerste Kuiper-satellieten gelanceerd

07-10-2023 00:05 Laatste update: 00:17

De eerste twee prototype-satellieten van het internetnetwerk Kuiper van Amazon zijn vrijdagavond gelanceerd. Het bedrijf wil de komende jaren met duizenden internetsatellieten de concurrentiestrijd aangaan met SpaceX van Elon Musk.

De lancering werd gedaan met een United Launch Alliance Atlas 5-raket, die werd gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida. Aan boord waren twee Kuiper-testsatellieten van Amazon. De komende jaren wil Amazon 3236 satellieten inzetten om wereldwijd snel internet aan te bieden.

De lancering van de eerste Amazon-satellieten had vorig jaar al moeten plaatsvinden, maar liep meermaals vertraging op. Amazon wilde eigenlijk een nieuw type raket gebruiken, maar het bedrijf koos uiteindelijk toch voor de bestaande Atlas 5 van United Launch Alliance, een joint venture van Boeing en Lockheed.

Nog 83 lanceringen

Amazon investeert zo’n 10 miljard dollar in zijn Project Kuiper, dat in 2019 werd aangekondigd. Rond 2026 moet Amazon de helft van zijn geplande satellietconstellatie werkend hebben. Voor het Kuiper-netwerk zijn nog 83 lanceringen nodig. Concurrent SpaceX heeft al zo’n 5000 Starlink-satellieten in een baan om de aarde gebracht.

SpaceX

Er zijn meer bedrijven die breedband-internet willen aanbieden via satellieten die zich in een lage baan om de aarde bevinden, waaronder het Franse Eutelsat OneWeb, het Duitse Rivada en het Canadese Telesat. Sommige van die satellietnetwerken zijn alleen bedoeld voor bedrijven, maar zowel Starlink als Kuiper zijn ook gericht op consumenten.

Amazon wil zijn internetterminal voor rond 400 dollar gaan verkopen, wat iets goedkoper is dan de Starlink-ontvanger. SpaceX biedt Starlink momenteel in meer dan 60 landen aan, waaronder in Nederland. Starlink heeft meer dan 2 miljoen actieve klanten.

China werkt aan een nog groter internetsatellietnetwerk: GuoWang moet 13.000 satellieten krijgen.  

Lees meer tech-nieuws.