©Babboe

Bak ellende: Babboe moet bakfietsen terugroepen en stoppen met de verkoop

Bak ellende: Babboe moet bakfietsen terugroepen en stoppen met de verkoop

14 februari - 20:36 Laatste update: 21:51

Babboe mag zijn bakfietsen voorlopig niet meer verkopen. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besloten na een onderzoek naar het afbreken van honderden frames van de bakfietsen van het merk. Ook moet de fabrikant veel van zijn verkochte bakfietsen terugroepen.

Babboe deed volgens de NVWA onvoldoende onderzoek naar de oorzaken van het breken van de frames van de bakfietsen. Ook nam het bedrijf geen goede maatregelen. Bovendien had Babboe de defecten zelf bij de instantie moeten melden, maar dat liet het bedrijf na. 

Door de problemen niet te melden, heeft Babboe de wet overtreden, stelt de NVWA. Pas als het bedrijf heeft aangetoond dat de bakfietsen veilig zijn, mogen ze weer verkocht worden. "Dit had tot zware ongevallen kunnen leiden, vooral in de grote steden. Voor zover wij weten is dat niet gebeurd, maar ze hebben grote risico's genomen", aldus de instantie.

Ernstig risico

Van de bakfietsen waar een 'ernstig risico' is geconstateerd, heeft de NVWA een terugroepactie geëist. Het gaat om bijna alle modellen van Babboe. 

In een reactie zegt het bedrijf in gesprek te zijn met de NVWA 'om te zorgen dat de gevraagde informatie alsnog zo snel mogelijk wordt aangeleverd'. Babboe denkt dat de verkoop dan weer hervat kan worden. Ook is het bedrijf begonnen met de voorbereidingen voor de terugroepactie. "Wij zullen Babboe-eigenaren hier zo spoedig mogelijk over informeren."

Mogelijk strafrechtelijk onderzoek

De kwestie kan nog een staartje voor de leiding van het bedrijf krijgen, want de NVWA zegt samen met het Functioneel Parket te kijken 'of er aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek'.

Babboe is een onderdeel van de grote fietsfabrikant Accell uit Heerenveen, dat ook de fietsen van merken als Batavus, Koga en Sparta produceert. Accell ligt de laatste weken ook onder vuur vanwege een grote bezuigingsoperatie, waarbij veel banen worden geschrapt. Behalve Babboe produceert Accell ook de bakfietsen van het merk Carqon.

Lees meer nieuws over bakfietsen en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief