©Unsplash

Apple verwijdert functie van startscherm van je iPhone: dit is waarom

Apple verwijdert functie van startscherm van je iPhone: dit is waarom

15 februari - 19:49 Laatste update: 20:23

Vanaf iOS 17.4, dat komende maand verschijnt, kun je op het beginscherm van je iPhone geen webapps meer gebruiken. De ondersteuning daarvan verdwijnt in de EU. Apple heeft de verandering uitgelegd.

In de aanstaande update iOS 17.4 voert Apple meerdere wijzigingen om aan de nieuwe EU-regels DMA te voldoen. De opvallendste is de ondersteuning van externe appstores, maar Apple gaat ook alternatieve browser-engines ondersteunen. Dat laatste heeft gevolgen voor wat je als Europese iPhone-gebruiker op het beginscherm kan doen. Webapps worden vanaf iOS 17.4 namelijk niet langer ondersteunt in de EU, bevestigt Apple

Doordat Apple volgens de DMA alternatieve browser-engines moet ondersteunen, kunnen ontwikkelaars voor het eerst browsers maken die niet Apple’s WebKit-engine gebruiken. Maar door deze verandering ziet Apple geen andere mogelijkheid dan de ondersteuning van Home Screen-webapps helemaal te schrappen, ook voor zijn eigen browser Safari.

Praktisch niet te doen

De iPhone-maker zegt dat het hiervoor een 'volledig nieuwe integratie-architectuur had moeten bouwen die momenteel niet bestaat in iOS'. Dat zou nodig zijn omdat er anders problemen rond de beveiliging en privacy zouden ontstaan. Het was volgens Apple 'in de praktijk niet uit te voeren'.

Bovendien zijn er volgens Apple maar weinig iPhone-gebruikers die webapps op hun startscherm gebruiken. "Gebruikers in de EU kunnen websites rechtstreeks vanaf hun startscherm blijven bezoeken via een bladwijzer."

Alle browsers gelijk behandelen

De DMA verplicht grote techbedrijven om alle browsers gelijk te behandelen, waardoor Apple Safari en WebKit-browers niet mag voortrekken ten opzichte van de andere browser-engines. Daardoor verdwijnt de functionaliteit ook uit Safari.

Zogeheten progressieve webapps kregen de afgelopen jaren steeds meer functies in iOS. Zo kun je er bijvoorbeeld pushmeldingen van ontvangen.

Lees meer nieuws over Apple en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.