©Unsplash

Browser-vrijheid in iOS 17.4: deze browsers kun je straks als standaard instellen

Browser-vrijheid in iOS 17.4: deze browsers kun je straks als standaard instellen

26 januari om 17:09
Laatste update: 29 januari om 10:40

In iOS 17.4 wordt niet alleen de App Store opengebroken, ook voor browsers verandert er veel. Ze kunnen dan ook hun eigen engine gebruiken, en meer browsers als standaard instellen.

Het grote iOS 17.4-nieuws was het openbreken van de App Store, maar ook de vrijere browserkeuze is een flinke stap. Hoewel het sinds iOS 14 al mogelijk was om in te stellen in iOS, krijg je straks de vraag welke browser je als standaard wil, de eerste keer dat je Safari opent. De browser van Apple was altijd de standaard op iOS, maar volgens de nieuwe DMA-regels van de EU moet Apple die keuze voortaan bij de gebruiker leggen.

Deze lijst krijgt elke iOS-gebruiker straks te zien, in willekeurige volgorde, om het eerlijk te maken:

Dat zijn de 12 populairste browsers uit de Nederlandse App Store. In België staat bijvoorbeeld de browser Qwant in het overzicht, in Nederland niet.

Onder de motorkap ook nieuw

Het blijft straks natuurlijk ook mogelijk om Nederland alsnog een andere browser te kiezen, via de instellen van iOS. Wie dat wil, kan ook gewoon Safari blijven gebruiken.

Een andere vernieuwing is straks dus dat browsers onder de motorkap een andere engine kunnen gebruiken. Nu draaien alle iOS-browsers onder de motorkap nog op WebKit, de browser-technologie van Apple. Dat is op desktops wel anders: daar gebruikt Chrome de engine Chromium, die wezenlijk verschilt van WebKit.

Meer over Apple en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.