©Bosch

Je e-bike krijgt 300 kilometer actieradius met deze nieuwe Bosch-batterijen

Je e-bike krijgt 300 kilometer actieradius met deze nieuwe Bosch-batterijen

16 februari - 00:23 Laatste update: 01:37

Bosch heeft zijn PowerPack 800 Frame-accu aangekondigd. Deze nieuwe batterij voor elektrische fietsen zorgt er in de DualBattery-combinatie voor dat je tot 300 kilometer trapondersteuning kunt krijgen.

Bosch is niet alleen de grootste fabrikant van motoren voor elektrische fietsen, het Duitse bedrijf is ook een belangrijke producent van e-bike-accu's. Het nieuwe batterijpakket voor het smart system van Bosch is bedoeld op fietsers die vaak lange fietstochten maken. Daarnaast is de nieuwe PowerPack 800 ook interessant voor mensen met een elektrische cargofiets of bakfiets.

De frame-batterij bevestig je, zoals de naam al zegt, aan het fietsframe, waardoor je hem makkelijk kunt verwisselen. Door twee accu’s te combineren, in de nieuwe DualBattery-configuratie, krijg je de grootste actieradius. De twee 800 Wh-accu’s zijn samen goed voor 1600 Wh. Daarmee kun je volgens Bosch tot 300 kilometer lang trapondersteuning krijgen. Dat blijft natuurlijk een schatting, want je werkelijke actieradius hangt van veel factoren af, zoals je eigen gewicht en de temperatuur.

Meer capaciteit, meer betalen

De PowerPack 800 heeft de grootste energiecapaciteit van alle Bosch-batterijen tot nu toe. Hij weegt 3,9 kilogram en gebruikt dezelfde houder als de andere Bosch frameaccu’s. Voor korte ritten kun je een kleine en lichte accu gebruiken, waarna je hem voor lange tochten of een fietsvakantie verwisselt voor deze grotere versie. 

Met een 4A-lader is de accu in een kleine 7 uur helemaal opgeladen, terwijl je daar met een 2A-lader 12,4 uur over doet. Voor de grote capaciteit betaal je ook een grote prijs: de Bosch PowerPack 800 kost 896 euro.

E-bike-fabrikanten kunnen deze accu’s ook gaan gebruiken in hun volgende modellen. Een voordeel daarbij is dat de nieuwe batterij precies dezelfde afmetingen heeft als de voorganger. 

Nieuwe functies in de Bosch-app

Bosch is ook een grote leverancier van fietscomputers. Het bedrijf bracht deze week een grote update voor zijn eBike Flow-app voor de Kiox 300 en Kiox 500 e-bike-displays uit. Met de nieuwe 'dynamische' schermopties schakelt de app automatisch van bijvoorbeeld een hoogtegrafiek naar een snelmenu, afhankelijk van je fietsgedrag. 

Als je bergopwaarts rijdt, zie je je kracht, cadans en afgelegde hoogte, terwijl het scherpje tijdens een afdaling alleen je snelheid toont. Op een vlakke weg zie je niet alleen je snelheid, maar ook je afgelegde afstand en je actieradius. "Hierdoor hoef je niet meer handmatig tussen schermen te wisselen en kun je zaken bijhouden zonder lang naar je display te kijken."

Ook kun je nu meer bluetooth-apparaten koppelen aan de Bosch-app, zoals borstbanden voor het meten van je hartslag. Je krijgt je hartslag dan live te zien op het Kiox-schermpje op je stuur.

Lees meer nieuws over elektrische fietsen en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.