© Unsplash

Techbedrijven slaan handen ineen om AI-misinformatie tegen te gaan

Techbedrijven slaan handen ineen om AI-misinformatie tegen te gaan

17 februari - 20:30 Laatste update: 21:56

Een aantal grote techbedrijven heeft vrijdag een pact ondertekend om ‘redelijke voorzorgsmaatregelen’ te nemen om te voorkomen dat AI wordt misbruikt tijdens de aankomende verkiezingen in grote delen van de wereld. Dat gebeurde tijdens een Veiligheidsconferentie in München.

Het gaat om grote namen als Meta, Microsoft, Google en X. De bedrijven zijn niet van plan om deepfakes te verwijderen, maar willen wel AI-content beter detecteren en labelen wanneer het gedeeld wordt op hun platforms. In het pact staat dat zij zullen samenwerken, door elkaar van informatie te voorzien om actie te ondernemen tegen AI-nepnieuws.

Toch lijkt het pact vooral symbolisch te zijn. Er zijn geen bindende voorwaarden gesteld aan het ondertekenen ervan. Bedrijven zullen enkel op vrijwillige basis het pact opvolgen. Elk bedrijf zal dat op zijn eigen manier doen, gebaseerd op zijn eigen beleid.

Verkiezingen rond de wereld

Dit jaar vinden in meer dan 60 landen wereldwijd verkiezingen plaats. Net niet de helft van de wereldbevolking gaat in 2024 naar de stembus. Dat gebeurt precies op het moment dat AI aan het opkomen is. Dat baart veel mensen zorgen, aangezien sommige chatbots maar al te graag misinformatie en complottheorieën de wereld insturen

Er zijn ook doelbewuste pogingen om AI-misinformatie te delen. Tijdens de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire vorige maand werd bijvoorbeeld geprobeerd om mensen te overtuigen niet te gaan stemmen. Daarbij werd de stem van president Joe Biden nagebootst met AI.

Andere maatregelen van bedrijven

Sommige grote techbedrijven proberen nu al om te beperken hoeveel politiek getinte content gebruikers te zien krijgen. Meta kondigde vorige week bijvoorbeeld aan dat gebruikers van Instagram en Threads geen politieke content aangeraden zullen krijgen, behalve als zij bepaalde accounts volgen. Ook posts die niets met politiek te maken hebben, maar wel geplaatst zijn door accounts die in het recente verleden over politiek postten, zullen niet aangeraden worden. 

Lees meer over AI en blijf op de hoogte via onze nieuwbrief.