©Unsplash

Megaboete dreigt voor 'te verslavend' TikTok

Megaboete dreigt voor 'te verslavend' TikTok

19 februari - 15:18 Laatste update: 20:37

De Europese Unie start een formeel onderzoek naar TikToks naleving van de Digital Services Act (DSA), met name op het gebied van kinderbescherming en advertentietransparantie.

Na een voorlopig onderzoek dat afgelopen september startte, kondigt de Europese Commissie nu een formeel onderzoek aan naar de populaire social media-app. Als bovenste punt van het onderzoek noemt de Commissie de risico's voor eventuele verslaving oftewel 'rabbit hole-effect', oftewel het principe van oneindig scrollen op TikTok. Volgens de DSA moeten bedrijven zulke risico's voor de mentale gezondheid van gebruikers onderzoeken en indien aanwezig afwenden, met name door sterke leeftijdscontrole. Zeker minderjarigen mogen niet zomaar worden blootgesteld aan zulke risico's.

Ook de privacy, veiligheid en beveiliging van met name minderjarigen wordt onder de loep genomen. Verder wordt onderzocht of TikTok wel een goed doorzoekbaar reclame-systeem voor gebruikers heeft: sociale media moeten daar openheid in geven. Als laatste wordt gekeken of TikTok wel genoeg toegang biedt aan onderzoekers die de data van TikTok wollen inzien: er zijn volgens de EC aanwijzingen dat TikTok ook daar tekortschiet.

Forse boete is mogelijk

In tegenstelling tot vroeger nemen techbedrijven dit soort onderzoeken van de EU tegenwoordig erg serieus. Bij de wettenpakketten DMA en DSA horen ook grote boetes voor wie de regels breekt. Bij de DSA is zo'n boete in het uiterste geval 6 procent van de jaaromzet. Dat loopt bij de grote techbedrijven snel op: TikTok had in 2023 een omzet van 9,4 miljard dollar. Een boete zou dan op een dikke 550 miljoen dollar komen, geen flauw bedrag.

De komende tijd zal de Europese Commissie bewijsmateriaal verzamelen voor het onderzoek, bijvoorbeeld door data-aanvragen naar TikTok te sturen of inspecties te houden. Er is geen deadline voor het onderzoek. Het is ook mogelijk dat TikTok in goed overleg met nieuwe maatregelen komt, zodat er geen verdere stappen genomen hoeven te worden.

TikTok heeft gereageerd op het onderzoek. "TikTok heeft gepionierd op het gebied van functies en instellingen om tieners te beschermen en gebruikers onder de 13 jaar van het platform te houden, problemen waar de hele industrie mee worstelt. We zullen blijven samenwerken met experts en de industrie om jonge mensen op TikTok veilig te houden, en kijken ernaar uit om nu de kans te krijgen om dit werk in detail aan de Commissie uit te leggen", aldus het bedrijf.

Meer TikTok en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.