©Coolblue

Coolblue komt met een wasmachine die gratis wasjes draait

Coolblue komt met een wasmachine die gratis wasjes draait

20 februari - 20:48 Laatste update: 21:39

Webwinkel Coolblue wil de komende jaren de energiemarkt gaan veroveren. Een van de plannen: wasmachines die gratis werken doordat ze automatisch pas op het gunstigste moment gaan draaien.

Volgens Coolblue-baas Pieter Zwart is de 'gratis' wasmachine geen toekomstmuziek, maar is het product echt in ontwikkeling. "We praten met fabrikanten, en hij komt zeer binnenkort op de markt", zegt hij vandaag in het FD. Coolblue is al de grootste verkoper van wasmachines in Nederland en sinds 2021 biedt het bedrijf ook zonnepanelen en laadpalen aan.

Coolblue wil dat zijn klanten automatisch gebruikmaken van de meest gunstige energieprijzen. Zodoende is Coolblue Energie volgens Zwart 'het enige energiebedrijf dat minder energie wil verkopen'. Bij veel wind of zon, wekken windmolens en zonnepanelen zoveel stroom op dat de prijs nul of soms zelfs negatief is. Als de wasmachine pas op dat moment begint met draaien, betaal je niets voor het energieverbruik. "Het doel is een wasmachine in de markt te zetten die gratis wast", aldus Zwart.

Daarnaast wil Coolblue de komende jaren meer thuisbatterijen voor de opslag van zonne-energie gaan verkopen.

Weet iemand nog een slogan?

Veel details van het plan moeten nog worden bepaald. Mogelijk wordt de wasmachine gekoppeld aan een abonnement, waardoor je het apparaat dus eigenlijk huurt. En het ligt voor de hand dat Coolblue hetzelfde concept ook loslaat op vaatwassers en wasdrogers, en mogelijk ook op laadpalen voor het opladen van elektrische auto's.

Zoals gebruikelijk bij Coolblue hoort bij elk nieuw product of dienst ook weer een zogenaamd grappige slogan. Voorlopig is dat: happy power, een variant op het happy hour in de kroeg.  

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.