© Unsplash

De geheime AI-miljoenendeal van Reddit en Google is gelekt

De geheime AI-miljoenendeal van Reddit en Google is gelekt

22 februari - 10:11

Zoekreus Google en sociaal netwerk Reddit hebben een geheime deal, waarbij ze content uitwisselen ter verbetering van kunstmatige intelligentie. Jaarlijks zouden hier miljoenen dollars voor over de plank gaan.

De samenwerking tussen beide bedrijven is geheim, maar lekte via anonieme bronnen van Reuters naar buiten. Zowel Google als Reddit weigerden tegenover de nieuwssite op de berichten te reageren.

Via de overeenkomst geeft Reddit aan Google vrije toegang tot de site, om daar alle berichten van gebruikers uit te lezen en daarmee taalmodellen voor kunstmatige intelligentie te trainen. AI heeft grote hoeveelheden data nodig om te leren hoe gereageerd moet worden op bepaalde vragen.

Google zou het sociale netwerk 60 miljoen dollar per jaar betalen voor de data. Het is voor het eerst dat we horen van een bedrijf dat Reddit betaalt voor toegang tot gegevens, nadat het bedrijf vorig jaar aankondigde geld te gaan rekenen voor dergelijke praktijken.

Omstreden samenwerking

De AI-deal is omstreden: critici waarschuwen al langer dat AI zonder toestemming getraind wordt met teksten en beelden waar mogelijk auteursrecht op rust. Dat kan bij Reddit ook het geval zijn, waar bijvoorbeeld veel kunstenaars hun illustraties met fans delen.

Voor Reddit is het echter goed nieuws: het bedrijf worstelt al langer om nieuwe inkomstenbronnen te vinden. Volgens ingewijden staat het bedrijf op het punt om naar de beurs te gaan.

Lees meer over kunstmatige intelligentie en abonneer op onze nieuwsbrief.