© Type One Energy

Deze oude kolencentrale moet een fusiereactor worden

Deze oude kolencentrale moet een fusiereactor worden

22 februari - 10:58

Energiebedrijf Type One Energy wil een oude kolencentrale in de Amerikaanse staat Tennessee transformeren in een experimentele fusiereactor. Het werk dat ze daar doen moet helpen om kernfusie uiteindelijk een commercieel aantrekkelijke energiebron te maken.

De fusiereactor moet zich gaan vestigen in de oude Bull Run Fossil Plant, die in 1967 voor het eerst zijn deuren openden. Dat ontdekte Electrek. Twee maanden geleden is de kolencentrale gesloten, sindsdien wordt er naar een nieuw bestemmingsplan voor de locatie gezocht.

Voor Type One Energy zou het de perfecte locatie zijn voor een prototype van hun fusiereactor. De locatie zit vlakbij een lab dat al sinds de jaren ’50 onderzoek doet naar kernfusie, waardoor er nauw met elkaar kan worden samengewerkt.

Bij een fusiereactor worden twee atomen met elkaar samengesmolten om energie te genereren. Daarbij ontstaat geen radioactief afval, wat het duurzaam alternatief maakt voor huidige nucleaire energie.

Duurzame kernenergie

Energiebedrijven werken al jaren aan kernfusie, maar het is een extreem moeilijke energiebron om rendabel te krijgen. Type One Energy denkt dat wel te kunnen: ze hopen over tien jaar een punt te bereiken waarop de energiebron interessant is voor alledaags gebruikt.

Dat is optimistisch, gezien al sinds de jaren ’50 aan kernfusie wordt gewerkt. Maar de fusiereactor in Tennessee, een prototype, moet de eerste stellerator-reactor van een privaat bedrijf in zijn soort worden.

Lees meer over energie en abonneer op onze nieuwsbrief.