©TechRax/YouTube

Tesla Cybertruck maakt indruk bij 'zwemles': hoe goed kan de auto tegen water?

Tesla Cybertruck maakt indruk bij 'zwemles': hoe goed kan de auto tegen water?

22 februari - 21:41 Laatste update: 21:44

Tesla staat erom bekend dat het bijzondere functies in zijn auto's verwerkt, zoals de HEPA-filters die je tegen biowapens moeten beschermen. De nieuwe Tesla Cybertruck heeft ook iets bijzonders: een waadfunctie. Daarmee moet de elektrische pick-uptruck door diep water kunnen rijden. Een YouTuber heeft getest hoe diep dat water precies kan zijn.

Taras Maksimuk van het YouTube-kanaal TechRax heeft al eerder smartphones beschoten en in lava gelegd, maar hij besloot nu dus om iets met water en de Tesla Cybertruck te doen. De YouTuber rijdt in de video met zijn Cybertruck door zo’n diepe plas, dat het water tot aan de voorruit komt.

Hoe werkt de waadmodus?

De Cybertruck heeft een speciale functie om door water te kunnen waden, maar de maximale waterhoogte is iets minder dan 80 cm. Om dit voor elkaar te krijgen schakelt de auto met een druk op de knop zijn vering naar de hoogst mogelijke stand en worden de batterijen met lucht uit een compressor onder druk gezet.

Daardoor zouden de batterijen veilig moeten zijn voor het water. Je moet alleen geen haast hebben om door de plas te gaan, want het duurt tot tien minuten tot dit allemaal gebeurd is. De plas moet ook niet te groot zijn, want na een half uur schakelt de modus vanzelf weer uit.

Cybertruck komt er goed vanaf

Hoewel Taras de auto blootstelt aan een veel diepere plas dan hij eigenlijk aankan, lijkt de Cybertruck er verrassend goed vanaf te komen. Een paar laaghangende plastic delen waren losgekomen door het water en de knoppen om de achterklep te openen en te sluiten werkten niet meer. Via de app kreeg de YouTuber de achterklep gelukkig nog wel open.

Musk: hij kan drijven

Misschien is het ook niet zo verrassend dat de Tesla Cybertruck dit heeft overleefd. Eerder zei Elon Musk namelijk al over zijn auto’s dat ze zo goed drijven dat je ze heel kort als boot zou kunnen gebruiken.

Lees meer over EV's en blijf op de hoogte met onze nieuwe app.