©Bright

3D-printen is steeds leuker: wat zijn de beste materialen om te printen?

3D-printen is steeds leuker: wat zijn de beste materialen om te printen?

6 maart - 21:13

3D-printers zijn er niet alleen meer voor handige hobbyisten, ze worden steeds makkelijker in gebruik. Daarom duikt Bright-tester Rutger in een korte serie in 3D-printen. Dit keer bouwt hij een kast om zijn 3D-printer, voor het printen van lastigere materialen.

Iedereen die met 3D-printen begint gebruikt PLA. Het is goedkoop, niet giftig, op lage temperaturen te printen en heeft geen speciale voorbereidingen nodig. Het nadeel: PLA kan niet goed tegen vocht of zonlicht en is dus niet voor alle toepassingen geschikt. PETG is vaak de stap omhoog. Ook relatief makkelijk te printen, maar je moet er wel lijm voor op je printbed smeren.

Kast om de printer heen

Het echte werk begint bij materialen als ASA en PETG CF. Daar kun je onderdelen van printen die je kunt gebruiken in en op je auto bijvoorbeeld. Maar de randvoorwaarden voor het gebruik van die materialen zijn wel uitgebreider en preciezer.

Voor ASA moet je bijvoorbeeld een kast om je 3D-printer hebben om het temperatuurverschil tussen de print en de omgeving te verkleinen. Anders heeft het materiaal de neiging om op te krullen. Met PETG CF moet je vanwege de carbonfiber deeltjes die er in zitten een gehard stalen printkop hebben.

Filtersysteem

Om de 3D-printer Prusa MK4 geschikt te maken voor het printen van geavanceerde materialen bouwden we dus de behuizing van Prusa zelf. Voor 369 euro heb je de kale behuizing, maar daar wil je in ieder geval ook het geavanceerde filtersysteem bij voor 120 euro en om te kunnen zien wat je print is de led-kit van 40 euro ook wel een aanrader.

Omdat ASA ongezonde stoffen uitdampt bij het printen is het filtersysteem een must. Extra opties zijn een slot voor de deurtjes, een quick release-systeem waarmee de bekabeling van de printer makkelijker los te halen is en een brandblussysteem. Het bouwen van de ombouw is een soort mix tussen een Lego- en Ikea-project. Alles is helder aangegeven, alles past precies waar het hoort en het bouwen van de basis is dus vrij eenvoudig.

Als je echter het filtersysteem, de ledjes en vooral de quick release kit ook gaat installeren, moet je zelf alle instructies eerst globaal doornemen, om te kijken welke volgorde van installeren handig is. Bouw je eerst de hele ombouw en pas daarna ga je met de quick release kit aan de slag, dan doe je een boel werk dubbel of overnieuw. De instructies zouden hier eigenlijk op aangepast moeten worden.

Maar na een weekend af en aan wat rommelen met de behuizing zat hij in elkaar en kunnen we de lucht rond de print op temperatuur houden en die lucht filteren van enge gifwolkjes. De behuizing is wel behoorlijk groot. 53 x 54 x 64 cm. De Bambu Labs P1S die we ook testen is 39 x 39 bij 45 cm hoog. Dat verschilt nogal dus, terwijl het maximale printformaat vrijwel gelijk is.

Temperatuur

De werkplek waar onze printer staat is op het moment rond de 12 graden Celsius en dat is niet ideaal om te printen. Bij de eerste print met ASA trok de bodem dan ook een klein beetje op tijdens het printen. De tweede ging een stuk beter omdat het al warm was in de behuizing. De omgevingstemperatuur voor die print was 30 graden en die werd dus zo strak dat je de onderdelen bij de Halfords kan verkopen.

Met de ombouw en een gehard stalen printkop kun je praktisch alle materialen printen. Wij probeerden ASA, PETG CF en PC Blend te printen. ASA werkt uitstekend als je eerst de binnentemperatuur van de kast op laat lopen. PETG CF is vergelijkbaar met PETG om te printen, met het verschil dat je er een andere printkop voor moet installeren, die je het liefst weer vervangt als je gewone PLA of PETG gaat printen omdat een messing printkop beter warmte geleidt.

Polycarbonaat printen is direct uit de doos vergelijkbaar met ASA, maar direct na het printen moet je de PC direct weer opbergen in een luchtdichte verpakking omdat het de neiging heeft om vocht op te nemen en daarna niet goed meer te printen. Simplify3D heeft een overzicht van de voor- en nadelen van de verschillende materialen die je kan helpen om te kiezen.

3D-printen wordt een stuk leuker als je materialen kunt printen die breed inzetbaar zijn. Van vazen tot op afstand bestuurbare bootjes. Van tiewraps tot auto-onderdelen.

Lees meer over 3D-printen en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.