© Qualcomm

Deze nieuwe chip geeft je smartphone snellere wifi én langere batterijduur

Deze nieuwe chip geeft je smartphone snellere wifi én langere batterijduur

27 februari om 01:10
Laatste update: 27 februari om 02:09

Op de grote telecombeurs Mobile World Congress ontbreekt ook Qualcomm niet. De grootste fabrikant van chips voor smartphones heeft er zijn nieuwste wifi-chip voor mobiele apparaten aangekondigd. Die chip biedt niet alleen veel snellere wifi-verbindingen, maar heeft nog meer voordelen.

Nieuwe smartphones die binnenkort beschikken over de Qualcomm-chip FastConnect 7900 ondersteunen de snellere wifi-standaard WiFi 7. Daarmee wordt de hoogst haalbare datasnelheid maar liefst 5,8 Gbps. Je hebt wel een nieuwe WiFi 7-router nodig om dat soort snelheden te halen. De eerste routers met WiFi 7 komen dit jaar op de markt. Maar er zijn meer voordelen aan de nieuwe wifi-chip op je mobiel.

Meer wifi, minder energie

Zo gebruikt hij veel minder energie, zodat de batterij van je smartphone of tablet nog langer meegaat. Volgens Qualcomm verbruikt de nieuwe FastConnect 7900-chip zelfs 40 procent minder stroom dan de voorganger.

Naadloos verbinden

De nieuwe chip is ook 'geoptimaliseerd voor AI' en integreert bluetooth en ultra-wideband. Daarmee kun je sneller verbinding met apparaten in de buurt maken, bijvoorbeeld om je telefoon als sleutel voor je auto of e-bike te gebruiken of om je oordopjes of smart tags te vinden, vergelijkbaar met de Apple AirTags

Ook kun je bijvoorbeeld met je telefoon sneller automatisch een gekoppelde laptop ontgrendelen. Dat scheelt tijd, doordat je niet meer hoeft in te loggen. Bovendien wordt een tablet met deze chip vlotter herkend door je computer als je hem als tweede scherm wilt gebruiken. Qualcomm laat deze voorbeelden zien in een video over de nieuwe chip.

Beter geluid

Verder belooft de fabrikant met Snapdragon Sound en Qualcomm XPAN allerlei verbeteringen op audiogebied als je muziek streamt via wifi. De chip ondersteunt behalve Bluetooth 5.4 ook ruimtelijk geluid (spatial audio) en ANT+. Ook is er ondersteuning voor meerdere audiostreams naar draadloze oordoppen.

De nieuwe chip is ook een stuk kleiner, waardoor fabrikanten van smartphones meer ruimte overhouden voor andere onderdelen, bijvoorbeeld een grotere batterij.

Lees meer nieuws over smartphones en mis niks met onze nieuwe app