Deze elektrische fiets is verkozen tot E-bike van het Jaar

© Bright

Deze elektrische fiets is verkozen tot E-bike van het Jaar
27 februari om 01:58
Laatste update: 27 februari om 16:40

De RAI Vereniging heeft maandag voor de 37e keer de jaarlijkse Fiets Awards uitgereikt. Vier fietsen vielen in de prijzen: een e-bike, een cargo-bike, een speed-pedelec en een normale fiets. Ook werden nieuwe cijfers over de verkoop van fietsen in Nederland bekendgemaakt.

De jury van de Fiets Awards verkoos als E-bike van het Jaar 2024 de Gazelle Eclipse C380. Die nieuwe e-bike van Gazelle hebben we bij Bright onlangs nog uitvoerig getest. Onze e-bike-tester David vond de Eclipse C380 een fraaie enigszins sportieve e-bike, die toch comfortabel is. De Gazelle is geschikt voor zowel woon-werkverkeer als voor lange fietstochten. Maar het is ook een prijzige fiets, want hij kost maar liefst 5999 euro. Wij kozen hem om die reden niet voor onze lijst met de beste e-bikes.

"Het stabiele frame, de oversized banden en de verende voorvork zorgen voor een vertrouwde en veilige rijervaring. Schakelen doe je traploos en de moderne middenmotor werkt stil en doet onopvallend goed zijn werk", aldus de jury van de Fiets Awards over de Gazelle Eclipse C380. "Een mooi detail is het oplaadpunt van de accu net achter de staande buis."

Cargo-bike en speed pedelec

De prijs van cargofiets van het jaar ging naar de Centurion Vario, die zoveel mogelijk rijdt als een normale e-bike qua comfort en wendbaarheid. Je kunt er zowel vracht als kinderen mee vervoeren en door het smalle profiel is hij makkelijk te stallen. “Lekker compleet uitgerust met fietstassen en met mooie details”, vond de jury.

Als beste speed-pedelec van 2024 werd de Stromer ST3 Pinion ABS verkozen. De jury noemt deze krachtige e-bike 'de droom voor de verwende forens'. De speed-pedelec heeft dan ook een stevig prijskaartje: 10.543 euro. De prijs van de normale Fiets van het Jaar ging naar de KOGA WorldTraveller, met zijn 'ruime versnellingsbereik en een laadcapaciteit van 180 kg'.

'E-bike als motor voor fietsbranche'

Van alle fietsen die vorig jaar in Nederland werden verkocht waren 56 procent e-bikes. In totaal zijn er 804.000 nieuwe fietsen in 2023 verkocht, daarvan waren 453.000 elektrische fietsen.

De verkoop van elektrische fietsen was goed voor maar liefst 80 procent van de omzet van de fietsbranche. De gemiddelde verkoopprijs van een e-bike steeg in 2023 met 3,4 procent naar 2574 euro.

Meer lease-fietsen

Huub Lamers, voorzitter sectie Fietsen van RAI Vereniging, ziet de komende jaren nog veel potentie voor e-bikes voor forenzen, omdat veel werknemers nog alijd geen toegang tot een fiets van de zaak hebben. "Wij blijven ons daarom inzetten voor een nog betere en aantrekkelijkere leasefietsregeling, die ook daadwerkelijk stimuleert om de fiets te pakken naar het werk."

Lees meer over elektrische fietsen en blijf op de hoogte met onze app.