©Apple

Game over voor Apple Arcade? Ontwikkelaars maken zich zorgen

Game over voor Apple Arcade? Ontwikkelaars maken zich zorgen

27 februari - 14:21

Het lijkt niet goed te gaan met Apple Arcade. Gamemakers denken dat de gamedienst van Apple zijn beste tijd heeft gehad.

"Aan de top van het bedrijf moet een passie en respect voor games bestaan en dat is er nu gewoon niet", stelt een gamestudiobaas tegenover website Mobilegamer.biz. Een andere gamemaker zegt dat er een "doodslucht" om Apple Arcade hangt.

Zo zou Apple de afgelopen jaren steeds minder betalen aan gamemakers om hun games op Apple Arcade te plaatsen. Ook worden er minder nieuwe games goedgekeurd, behalve als ze onderdeel zijn van een bekend, familievriendelijk merk.

Deze verandering voor de dienst lijkt niet goed gecommuniceerd te worden. Een studiobaas vertelt tegenover Mobilegamer.biz dat het team van Apple Arcade maandenlang lovende kritiek gaf over hun game, maar toen plots geen interesse meer had vanwege een verandering van de strategie. Na een aanbod om de game aan te passen, reageerde het Apple Arcade-team niet meer.

Niet alleen negatief

Bij de gamemakers klinken ook positieve geluiden over Apple Arcade, omdat de dienst premium games voor smartphones levensvatbaar heeft gemaakt en er lucratieve deals worden gesloten.

Apple Arcade is een abonnement voor het spelen van exclusieve smartphonegames op je iPhone, die ook via een iPad, Mac en Apple TV te spelen zijn. De dienst bestaat inmiddels 4,5 jaar en kost 6,99 euro per maand. Games hebben standaard geen reclame en geen in-app-aankopen.

Een groot deel van games die aan Apple Arcade worden toegevoegd, zijn populaire free-to-play-titels waar de reclame en in-app-aankopen uit zijn gehaald. Die games zijn herkenbaar door het plusje achter de titel.

Lees meer over Apple, of download gratis de Bright-app voor iOS of Android.