© Vanarama

Apple Car komt er niet: 'Apple cancelt zijn eigen elektrische auto'

Apple Car komt er niet: 'Apple cancelt zijn eigen elektrische auto'

27 februari - 20:29 Laatste update: 22:17

Apple trekt na tien jaar de stekker uit zijn project voor de ontwikkelen van een eigen elektrische auto. De iPhone-maker geeft daarmee een van zijn meest ambitieuze projecten ooit op.

Apple heeft het besluit om te stoppen met het autoproject vandaag intern aan de betrokken medewerkers bekendgemaakt. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg. Er werkten bijna 2000 mensen aan het autoproject, dat de komende tijd zal worden afgebouwd. Ook The New York Times meldt op basis van een eigen bron dat Apple het autoproject heeft geschrapt.

Medewerkers gaan nu aan AI werken

Veel van de medewerkers worden overgeplaatst naar de afdeling die AI-toepassingen ontwikkelt, schrijven zowel Bloomberg als The New York Times. Apple heeft op AI-gebied een inhaalslag te maken ten opzichte van concurrenten als Google en Microsoft. De topmanager die leiding gaf aan het autoproject, Kevin Lynch, moet voortaan rapporteren aan John Giannandrea, het hoofd van de Apple-afdeling die over AI gaat. 

Door het stopzetten van het autoproject zullen ook ontslagen vallen, maar het is nog niet duidelijk hoeveel medewerkers hun baan verliezen. Apple wil geen commentaar geven op de kwestie.

Zelfrijdende technologie

Apple begon in 2014 met het werken aan een eigen auto met het project met de codenaam Titan. Het had een volledig zelfrijdende elektrische auto moeten worden. De beoogde prijs zou rond de 100.000 dollar zijn geweest, iets duurder dan de Tesla Model S. Apple heeft jarenlang zijn zelfrijdende technologie getest op de openbare weg in Californië met auto's van andere merken.

Het autoproject van Apple ondervond tal van problemen, waaronder regelmatig vertrekkende leidinggevenden. Ook werd de strategie meerdere keren aangepast. Bij de laatste wijziging ging Apple al niet meer uit van een volledig zelfrijdende auto.

Zorgen over de winstmarge

De top van Apple zou vooral bezorgd zijn geweest over de winstmarges van het voertuig. Ook vreesde de leiding van Apple de komende jaren nog honderden miljoenen dollars te moeten blijven uitgeven aan een project waarvan onzeker zou blijven of het ooit tot een product zou leiden. 

Met de slimme bril Vision Pro introduceerde Apple onlangs zijn eerste volledig nieuwe project in bijna tien jaar tijd. De verwachting was dat de 'Apple Car' het volgende nieuwe Apple-product zou worden. Autofabrikanten als Volkswagen, Renault, Ford en Stellantis krijgen er dus geen nieuwe concurrent bij. 

Lees meer nieuws over Apple en mis niks met onze nieuwe app.