Ruim kwart van consumenten overweegt 'Apple Car' als volgende auto
Veel interesse in Apple-auto

Ruim kwart van consumenten overweegt 'Apple Car' als volgende auto

04-09-2022 21:26 Laatste update: 05-09-2022 16:29

Ruim een kwart van de Amerikaanse consumenten zegt een Apple Car 'zeker te overwegen'. Ondanks dat de Apple-auto nog niet is aangekondigd, is de animo al erg groot.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door Strategic Vision, dat jaarlijks consumenten ondervraagt over de auto's die ze overwegen te kopen. Dit jaar werd voor het eerst Apple opgenomen in de lijst van 45 automerken. In totaal zijn 200.000 autobezitters ondervraagd. Van hen zei 26 procent een Apple-auto te overwegen. Alleen Toyota (38 procent) en Honda (32 procent) scoren beter, maar Apple blijft in het onderzoek Ford (21 procent) en Tesla (20 procent) voor. 

Veel animo onder Tesla-bezitters

Consumenten werd ook gevraagd naar de indruk van de kwaliteit van de merken. Apple versloeg op dit punt alle autofabrikanten met een score van 24 procent van de ondervraagden die de kwaliteit 'top' vond.

Automerken moeten zich volgens Strategic Vision-directeur Alexander Edwards zorgen gaan maken. "Apple krijgt meer liefde dan welk autobedrijf dan ook. Bovendien zegt meer dan 50 procent van de Tesla-bezitters dat ze een Apple-auto zeker zouden overwegen: ieder automerk moet dus hierop voorbereid zijn", aldus Edwards.

Zelfrijdende Apple-auto rond 2025 verwacht

Het duurt waarschijnlijk nog jaren voordat Apple zijn eerste auto aankondigt, maar volgens Edwards is de naamsbekendheid en reputatie van de iPhone-maker zo groot dat 'autofabrikanten zich schrap moeten zetten'. Jaren geleden lieten automerken zich al 'verrassen door de snelle opmars van Tesla', benadrukt zijn collega Christopher Chaney, senior vice president bij Strategic Vision. 

Apple werkt al jaren aan een eigen elektrische auto die zelfrijdend moet worden, maar de introductie van zo'n Apple Car wordt pas rond 2025 verwacht.

Partner voor productie nodig

Apple heeft voor de productie van de auto in ieder geval een partner nodig. Het bedrijf zou eerder al gesprekken hebben gevoerd met onder meer Hyundai en Nissan.

Ook zou Apple kunnen aankloppen bij Foxconn, dat al onder andere iPhones in elkaar zet. Het Taiwanese bedrijf wil in opdracht van andere bedrijven elektrische auto's gaan produceren. Zo presenteerde Foxconn al meerdere conceptauto's en nam het een Amerikaanse autofabriek over.

iPhone 14: dit wordt er verwacht

Luister ook: