© Unsplash

Maker Nintendo Switch-emulator voor de rechter: 'gemaakt om Zelda te jatten'

Maker Nintendo Switch-emulator voor de rechter: 'gemaakt om Zelda te jatten'

28 februari - 09:03 Laatste update: 09:57

Nintendo heeft de maker van de populaire Nintendo Switch-emulator Yuzu voor de rechter gesleept. De app zou versleuteling van het bedrijf illegaal hebben gekraakt om zo piraterij mogelijk te maken.

Met Yuzu kun je rom-bestanden van Nintendo Switch-games inladen, zodat je ze kunt spelen op bijvoorbeeld je smartphone of laptop. Yuzu is één van de populairste opties voor de Switch, naast het tevens veelgebruikte Ryujinx.

Hoewel je jouw gekochte games kunt 'dumpen' om er een rom van te maken, gebruiken veel mensen zo’n emulator om online gedownloade bestanden af te spelen. In veel landen is daarom het downloaden van een emulator legaal, terwijl het binnenhalen van roms wordt gezien als piraterij.

Versleuteling gekraakt

Toch kiest Nintendo er nu voor om de maker van zo’n emulator voor de rechter te dagen. Dat heeft volgens het gamebedrijf alles te maken met het kraken van de versleuteling in die app. Switch-games draaien alleen in combinatie met een unieke sleutel die op iedere gameconsole staat opgeslagen. Die beveiliging hebben de makers van Yuzu gekraakt, wat volgens Nintendo in strijd is met de wet.

De Japanse gamestudio benadrukt dat Yuzu duidelijk is gemaakt om games illegaal te downloaden en af te spelen. Daarbij wijst het bedrijf bijvoorbeeld naar een miljoen kopieën van The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom met het programma werden gespeeld, nog voordat die game in de winkels lag. Daarnaast kregen de makers dubbel zoveel geld betaald via donatiesite Patreon om ondersteuning voor Zelda te verbeteren.

27.000 euro per maand

Op het moment van schrijven verdienen de makers van Yuzu aardig aan de app: fans betalen het ontwikkelteam op Patreon 27.000 euro per maand om aan de software te werken. Dat is veel minder dan Ryujinx binnenharkt, waarbij de teller op 1.700 euro per maand staat.

Het is afwachten hoe de Yuzu-zaak zal uitpakken. Dit is niet de eerste keer dat een gamebedrijf de ontwikkelaar van een emulator voor de rechter sleept: Sony deed eind jaren ’90 hetzelfde, waarna een rechter uiteindelijk oordeelde dat een emulator is toegestaan zolang hij niet dezelfde code gebruikt als die van de gamestudio.

Lees meer over games en abonneer op onze nieuwsbrief.