© Honda

Honda vindt VR-bril en rijdende stoel een gouden combi: 'Hele nieuwe ervaring'

Honda vindt VR-bril en rijdende stoel een gouden combi: 'Hele nieuwe ervaring'

28 februari - 23:15

Honda heeft zijn nieuwe 'extended reality'-platform onthuld. Het gaat om een combinatie van de Uni-One, de rijdende stoel van Honda, en een virtual reality-bril. Het is voorlopig niet iets voor bij mensen thuis, maar bijvoorbeeld wel voor in het pretpark of het winkelcentrum.

Het platform is bedoeld om VR-ervaringen te verbeteren, bijvoorbeeld door het simuleren van een autorace, of een game waarin je bepaalde routes volgt. De technologie is volgens Honda te gebruiken als attractie in onder andere winkelcentra, uitgaangsgelegenheden en pretparken.

Traditionele VR-ervaringen zijn beperkt tot één ruimte. Door daar mobiliteit aan toe te voegen, wil Honda VR leuker maken. Volgens een topman creëert het bedrijf hiermee 'een gloednieuwe multimodale ervaring die extended reality-technologieën naar een hoger niveau tilt'. "Terwijl ze een VR-headset dragen en hun lichaamsgewicht verplaatsen om de UNI-ONE te besturen, kunnen gebruikers het vredige gevoel ervaren van zweven in de lucht of het opwindende gevoel van glijden over een halfpipe", zegt Honda.

De Uni-One

Zonder VR-bril kan de Uni-One, die eind vorig jaar werd voorgesteld, ook gebruikt worden, voornamelijk door mensen met een handicap. Het apparaat moet een aantal problemen van rolstoelen oplossen, zoals het feit dat mensen die erin zitten zich niet op ooghoogte bevinden. De stoel kan verhoogd worden en kan behalve met een joystick ook bestuurd worden door naar voren of achteren te leunen, een beetje zoals een Segway.

De Uni-One krijgt een vervangbare lithium-ionaccu die het voertuig in staat stelt maximaal 8 kilometer ver te rijden. Het apparaat krijgt een topsnelheid van zo’n 6 kilometer per uur. De Uni-One zal geschikt zijn voor personen met een maximaal gewicht van 100 kilogram.

Volgende maand te zien op SXSW

Het is nog niet bekend wanneer Honda de extended reality-ervaring op de markt wil brengen. Het bedrijf gaat de technologie demonstreren tijdens de SXSW-conferentie in Texas volgende maand. Daar zullen bezoekers zelf kunnen plaatsnemen in de Uni-One.

Lees meer over virtual reality, en blijf op de hoogte met de Bright-app