©Orbic

Deze elektrische fiets heeft 5G en camera's: een smartphone op wielen?

Deze elektrische fiets heeft 5G en camera's: een smartphone op wielen?

28 februari - 22:38 Laatste update: 23:09

Een Amerikaanse fabrikant heeft op de telefoonbeurs Mobile World Congress een elektrische fiets gepresenteerd. Dat is minder raar dan het lijkt, want dit is de eerste e-bike met 5G. Ook opvallend zijn de drie camera’s die in de fiets zijn ingebouwd. Je kunt er zelfs mee videobellen.

Fabrikant Orbic is nog niet erg bekend, maar het bedrijf bracht dan ook weinig opvallende goedkope gadgets op de markt, zoals goedkope smartphones, laptops, tablets en oordopjes. Maar nu stort het bedrijf zich dus ook op elektrische fietsen. De eerste e-bike van het merk heeft niet alleen dikke banden, zoals een fatbike, maar heeft ook ingebouwd 5G-internet. Daarmee is je fiets altijd online en je kunt hem ook onderweg gebruiken als wifi-hotspot voor andere apparaten. 

Automatisch waarschuwen

De e-bike beschikt over een AI-systeem voor het automatisch waarschuwen voor naderend verkeer en voor ongelukdetectie. Dat werkt met een 140 graden 2 megapixel camerasensor aan de achterkant, waarmee de fiets de omgeving in de gaten houdt. Je krijgt waarschuwingen te horen en te zien als er iets te dichtbij komt. 

De beelden verschijnen dan ook op een 7 inch touchscreen op het stuur. Daarop kan je snel de batterijstatus, snelheid, navigatie en afstand zien. Orbic wil het ook mogelijk maken om 'live te zien waar je vrienden zich bevinden'. De fietscomputer draait op Android en werkt met een octa-core-chip van Qualcomm.

Selfiecamera en actiecamera

Maar daar blijft het niet bij qua technische snufjes, want de e-bike heeft zelfs een 8 megapixel selfiecamera in het stuur verwerkt, waarmee je zou kunnen videobellen. Het lijkt niet zo verstandig om dat tijdens het fietsen te doen.

Aan de voorkant zit ook nog een 64 megapixel camera waarmee je video’s kunt maken, zodat je geen aparte actiecamera meer nodig hebt. Bovendien kun je met die camera voorop ook je hele fietstocht livestreamen, mocht je dat ooit willen.

Middenmotor van Bafang

De fiets is voorzien van een Bafang-middenmotor, negen versnellingen en een verwijderbare batterij. Ook heeft de e-bike schijfremmen, een verende voorvork en een zijstandaard. Volgens Orbic kan de motor trapondersteuning bieden tot 45 km/u, waarmee deze e-bike in Nederland in de categorie speed-pedelec zou vallen. Maar de fabrikant vermeldt al dat de maximale snelheid per land zal verschillen, waardoor het logisch lijkt dat er in de EU wordt gekozen voor 25 km/u om als normale elektrische fiets gezien te worden. 

Orbic heeft nog niet alle specs bekendgemaakt en het is nog niet duidelijk wat de e-bike gaat kosten. Over elektrische fietsen gesproken: vandaag kondigde Tenways zijn nieuwste e-bike aan. Ook is deze week de juryprijs voor de Beste E-bike van het Jaar bekendgemaakt.

Lees meer nieuws over elektrische fietsen en mis niks met onze Bright-app.