© Unsplash

Apple stak 10 miljard dollar in 'Apple Car', die steeds wat anders werd

Apple stak 10 miljard dollar in 'Apple Car', die steeds wat anders werd

29 februari - 19:51 Laatste update: 19:51

In de jaren dat Apple werkte aan een eigen auto, werd er maar liefst 10 miljard dollar in het project gestoken. Steeds weer werd het plan bij het autoproject compleet veranderd.

Dat vertellen ingewijden aan The New York Times, dat sprak met meerdere mensen die afgelopen vijf jaar bij het project betrokken waren.

Toen het project voor het eerst werd goedgekeurd door topman Tim Cook, moest het vooral een elektrische auto zijn die kon opboksen tegen de auto’s van bijvoorbeeld Tesla. Later veranderde het plan: de Apple Car moest het ineens gaan opnemen tegen Google, en net als hun Waymo-auto’s een zelfrijdende auto worden.

In de laatste jaren van het project werd er toch weer gekeken naar een elektrisch voertuig, maar het leek toen te laat om nog te relevant op die markt te worden: een Apple Car zou dan minstens 100.000 dollar kosten en amper winst maken voor Apple. De markt voor AirPods en iPhones was dan veel lucratiever.

Tesla-overname overwogen

De bronnen benadrukken iets dat Elon Musk eind vorig jaar ook al zei: er waren gesprekken om Tesla te kopen, zodat hun auto’s feitelijk de Apple Car konden worden. Uiteindelijk werd besloten dat het verstandiger was om een eigen auto te kopen en niet op overnames te vertrouwen.

Achteraf gezien was dat wellicht niet het beste besluit, want de bouw van de Apple Car is mislukt. Eerder deze week vertelden bronnen dat de stekker officieel uit het project is getrokken. Personeel dat aan de wagen werkte gaat nu aan de slag met kunstmatige intelligentie.

Lees meer over Apple en abonneer op onze nieuwsbrief.