©NASA

Nikon ontwikkelt camera voor astronauten die naar de maan gaan

Nikon ontwikkelt camera voor astronauten die naar de maan gaan

3 maart - 22:30

De astronauten die naar de maan gaan krijgen een speciale camera mee op reis. Die moet nog intwikkeld worden en die taak is aan Nikon. De maker van fotocamera’s heeft met NASA een deal gesloten om een handcamera voor de Artemis III-missie te maken. Dat geeft de astronauten de mogelijkheid om het maanlandschap vast te leggen.

Deel van het Artemis-programma is dat de astronauten naar de zuidpool van de maan gaan en daar valt nog veel te ontdekken. Dat doe je echter niet met de gemiddelde iPhone: daar is een krachtige camera voor nodig die ondanks de bizarre temperaturen op de maan moet blijven werken. Het kan er soms 120 graden Celsius zijn, maar ook -170 graden Celsius. 

NASA en Nikon

NASA gebruikt de laatste tijd erg vaak het expertise van commerciële bedrijven. Zo werkt het onder andere met SpaceX voor het vervoer, Axiom voor de ruimtepakken en Blue Origin voor een nieuw landingssysteem. Op die manier hoeft het zelf het wiel niet uit te vinden, iets dat zeker als het om camera’s gaat anders wel het geval zou zijn. Het Japanse Nikon bestaat al meer dan 100 jaar en maakt al vele decennia fotocamera’s. De maancamera zal HULC heten: Handheld Universal Lunar Camera en is gebaseerd op de Nikon Z 9.

De camera wordt voorzien van een viewfinder (het schermpje aan de achterzijde waarmee je ziet wat de camera ziet, of wat je hebt geschoten) en je kunt er ook video’s mee maken. NASA levert een thermische deken om de camera beter bestand te maken tegen het klimaat en er wordt qua onderdelen ook rekening gehouden met straling. 

De maancamera

Nikon zal naast die klimaatextremen extra aandacht moeten besteden aan het licht. De nachten op de maan zijn enorm donker en er zijn ook plekjes op het hemellichaam die nooit zonlicht krijgen. Aangezien fotografie vooral om licht gaat, is dat misschien wel een grotere uitdaging dan die temperaturen. Er moeten bovendien flinke knoppen op de camera: de astronauten moeten het immers met dikke handschoenen aan kunnen gebruiken. 

Meer ruimtevaart en download de Bright-app, nu ook voor Android.